Uitslagen WK Shorttrack Den Haag

Marc Gagnon behaalde gisteren de wereldtitel bij de mannen. Na de 500, 1.000, 1.500 en de afsluitende 3.000 meter bleef de Canadees titelverdediger Ji-Hoon Chae uit Zuid-Korea twee punten voor in het eindklassement. Gagnon was eerder wereldkampioen in 1993 en 1994. Vorig jaar eindigde de shorttracker uit Quebec als tweede. Vrijdag verbeterde Gagnon het wereldrecord op de 1.500 meter met 0,45 tot 2.18,16.

Op de 500 meter evenaarde Orazio Fagone uit Italië zaterdag het wereldrecord (43,08) van zijn landgenoot Mirko Vuillermin. Beiden stonden gisteren aan de basis van de verbetering van het wereldrecord bij de aflossing. Het viertal uit Italië legde de vijf kilometer af in 7.04,91. Het oude record stond met 7.07,96 op naam van Canada. Ook de Italiaanse vrouwen stelden het wereldrecord bij de aflossing scherper. Zij finishten op de drie kilometer in 4.21,50, ruim drie seconden sneller dan de tijd die China vorig jaar op de klok zette.

Lee-Kyung Chun prolongeerde haar wereldtitel bij de vrouwen. De Zuidkoreaanse bleef haar landgenote Hye-Kyung Won twee punten voor in de eindrangschikking over vier afstanden. Op de gedeelde derde plaats eindigden de Canadese Isabelle Charest en de Italiaanse Marinella Canclini.

    • Mark Hoogstad