Turkije krijgt rechtse regering

ANKARA, 4 MAART. Turkije krijgt een rechtse minderheidsregering bestaande uit de Moederlandpartij en de Partij van het Juiste Pad, die samen 261 van de 550 parlementszetels bezitten. De beide partijleiders, respectievelijk Mesut Yilmaz en Tansu Çiller, ondertekenden gisteren het regeringsprotocol.

Yilmaz wordt dit jaar premier, gevolgd door Çiller in 1997 en 1998, waarna de Moederlandpartij de leiding weer overneemt. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Turkse republiek dat er sprake is van een roulerend premierschap.

De moslimfundamentalistische Welvaartspartij, die de grootste partij is in Turkije, blijft hierdoor buiten de regering. Partijleider Necmettin Erbakan heeft al aangekondigd een “harde oppositiepolitiek” te zullen voeren. Hij streeft bovendien naar vervroegde verkiezingen om de politieke islam alsnog aan de macht te brengen in Turkije.