Studio Dumbar wint Designprijs Rotterdam

ROTTERDAM, 4 MAART. De Designprijs Rotterdam 1996 is toegekend aan Bob van Dijk van Studio Dumbar in Den Haag. Hij kreeg de prijs voor zijn serie affiches voor het Holland Dance Festival 1995. De Rotterdamse wethouder van kunstzaken Kombrink reikte de prijs, waaraan een bedrag van 40.000 gulden is verbonden, zaterdagavond uit tijdens een bijeenkomst in de Kunsthal.

De internationale jury onder voorzitterschap van John Thackara, directeur van het Vormgevingsinstituut omschreef de affiches als 'sterke tekens in het stedelijk landschap, met een dramatische, artistieke expressie en een ambitieuze, persoonlijke kwaliteit.'

Voor de prijs waren zeventien ontwerpen genomineerd, waaraan in de Kunsthal een tentoonstelling is gewijd. Studio Dumbar was daarbij twee keer vertegenwoordigd. Naast de affiches was ook de door Studio Dumbar ontworpen huisstijl voor de Deense post genomineerd. De jury noemde het 'zachte lampje' van de jonge ontwerper Arian Brekveld een sterke concurrent voor de prijs en kende het een eervolle vermelding toe. Het is een hangend lampje van flexibele kunststof.

Andere eervolle vermeldingen kregen de cd-rom met modeshow Défilé sans Public van Opera Ontwerpers, de Gazelle Expresso-fiets van Van der Veer Designers en de vierkante kalebasverpakkingen van Jan Velthuizen en Ronald Wall. De meerderheid van de bezoekers aan de Design-tentoonstelling had een andere voorkeur dan de jury. Uit de publieksenquête bleek een voorkeur voor de mobiele vakantiewoning De Markies van Eduard Böhtlingk.

Wethouder Kombrink stelde trots vast dat de Designprijs Rotterdam aan de vooravond van zijn vijfde jubileum in korte tijd zijn naam gevestigd heeft en niet meer is weg te denken uit de Nederlandse vormgevingswereld. De prijs moet dan ook de kans krijgen zich verder te ontwikkelen. Hij wil met staatssecretaris Nuis gaan praten over een gezamenlijke ondersteuning van de prijs in de komende jaren. (ANP)