Spionage door vrouw is 'storm in glas water'

DEN HAAG, 4 MAART. De Nederlandse militaire attaché, M. Thissen-Schotgerrits, die door Griekse autoriteiten wordt beschuldigd van spionage voor Turkije, is vandaag “voor overleg” op de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie geweest. Gisteren deed minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken), vanuit de Euro-Aziatische top in Bangkok, de beschuldiging af als “een kleine storm in een groot glas water”.

Thissen werd 28 januari op het Griekse eiland Lesbos gearresteerd samen met haar Italiaanse collega, kolonel M. Volpicelli. De twee hadden op een terras van een visrestaurant het notitieblokje van Volpicelli laten liggen met daarin namen en nummers van Griekse schepen, havens en luchthavens. Volgens de Griekse regering ging het om “informatie over militaire installaties”. Beide attachés zijn inmiddels met verlof in Nederland en Italië.

Volgens Van Mierlo is er geen sprake van dat Nederland spioneert bij NAVO-partners als Griekenland. “Ook deze mevrouw niet. Dat weten de Grieken heel goed.” Een verslechtering van de betrekkingen tussen Nederland en Griekenland is volgens de minister niet aan de orde.

Tweede-Kamerleden achten het eveneens uitgesloten dat Thissen zou hebben gespioneerd. VVD'er Weisglas wijt het incident aan het “ziekelijk wantrouwen van de Grieken jegens Turkije”. Hij zinspeelde zaterdag voor de radio op tegenmaatregelen als de Grieken hun beschuldigingingen niet intrekken: Nederland zou zo nodig een Griekse diplomaat moeten uitwijzen. Dat gaat Kamerlid De Hoop Scheffer te ver. De CDA'er gaat ervan uit dat de Grieken hun beschuldigingen zullen intrekken.