Schrijver Vergilio Ferreira overleden

LISSABON, 4 MAART. De Portugese schrijver Vergilio Ferreira is op tachtigjarige leeftijd overleden. Ferreira werd beschouwd als een van de belangrijkste Portugese schrijvers. Hij begon zijn schrijversloopbaan als neo-realist, maar schreef zijn bekendste boeken zoals Apariçao, Alegria Breve en Para Sempre onder invloed van het existentialisme.

Onder de dictatuur van Salazar sympathiseerde Ferreira met de ondergrondse Communistische Partij van Portugal, maar later, na het herstel van de democratie in Portugal in 1974, kritiseerde hij de neiging van de communisten om kunstenaars aan stikte partijrichtlijnen te onderwerpen. In 1990 kreeg hij voor Apariçao de Prix Femina, de Franse prijs voor het beste vertaalde buitenlandse boek, een jaar later werd aan hetzelfde boek de Europalia-prijs toegekend.