PSV - Roda: 3-0

De 3-0 zege van PSV op Roda JC kreeg extra glans toen het elftal van trainer Advocaat gistermiddag in het vliegtuig op weg naar Barcelona te horen kreeg dat concurrent Ajax zijn tweede competitienederlaag te pakken had. Voor het eerst sinds de seizoensstart in augustus '95 voeren de Brabanders de ranglijst aan. PSV heeft een punt meer dan Ajax, dat een wedstrijd minder heeft gespeeld. Het doelsaldo is duidelijk in het voordeel van de Brabantse club: plus acht.

Advocaat reageerde laconiek op de onverwachte nederlaag van Ajax. “Leuk voor de competitie.” Beide topclubs ontmoeten elkaar op 8 april in Eindhoven.

De zege op Roda kwam zaterdagavond opvallend gemakkelijk tot stand. Als de competitiewedstrijd een voorproefje was van het komende onderlinge bekerduel, wacht Roda-trainer Stevens weinig goeds. Na een paar minuten profiteerde Nilis van het spelinzicht van zijn vaste aangever Jonk. De Belg wilde vervolgens Eijkelkamp bedienen, maar het was Senden die hem voor was en de bal achter zijn eigen doelman Hesp gleed. Vlak voor rust zorgde Nilis voor zijn zestiende doelpunt nadat Ooijer slordig balverlies had geleden. In de tweede helft kon PSV het zelfvertouwen verder opvijzelen. De jonge middenvelder Van der Doelen bekroonde zijn fanatieke spel met een fraai doelpunt.

    • Jaap Bloembergen