PSV rekent morgen op as 'waar rijpheid van afdruipt'

EINDHOVEN, 4 MAART. Terwijl Barcelona zaterdagavond een moeizaam gelijkspel behaalde bij Athletic Bilbao (0-0), wandelde PSV op hetzelfde tijdstip met speels gemak langs Roda JC. De Nederlandse eredivisie blijkt kwalitatief eens te meer een stuk zwakker dan de Spaanse Primera Division, hoewel de trainers Advocaat en Stevens het zoetsappige duel in Eindhoven wilden afschilderen als een heuse topwedstrijd. Trainers die elkaar naar de mond praten, het is een terugkerend verschijnsel in de nationale voetbalcompetitie.

PSV gokt tijdens het eerste duel van de kwartfinales om het toernooi om de UEFA Cup op de laconieke afweer van Barcelona. De club van Cruijff speelt zo aanvallend, dat de defensie nog wel eens een steekje wil laten vallen. Maar zo knullig als de Roda-verdedigers Senden en Ooijer tegen PSV voortdurend balverlies leden, zo lankmoedig zullen de heren Nadal en Ferrer morgenavond vermoedelijk niet te werk gaan.

Volgens goed Spaans gebruik kan de botte bijl vele gaten dichten. En anders is er altijd nog wel een scheidsrechter die geïmponeerd raakt door de heksenketel van Camp Nou en als een thuisfluiter te keer gaat.

Advocaat maakt zich vooralsnog geen zorgen over de verhoogde spanning die zijn spelers te wachten staat. “Onze jongens moeten kunnen omgaan met een heksenketel. Daarvoor zijn het profvoetballers. Wij hebben een as waar de rijpheid van afdruipt”, verwijst hij naar de centraal spelende Valckx, Wouters, Jonk en Nilis. De vier routiniers mogen met aanvoerder Numan de onervaren helft van de spelersgroep op sleeptouw nemen.

Van de vaste basisspelers is de langdurig geblesseerde ster Ronaldo inmiddels geopereerd aan zijn knie. Verder blijft de niet speelgerechtigde aankoop Stam in Nederland achter. Het meespelen van de geblesseerde voorstopper Faber (enkelbanden) en middenvelder Wouters (kuitspier) is twijfelachtig. Beide bikkelaars bleven tegen Roda aan de kant.

Vooral Wouters kan tegen Barcelona van grote waarde zijn. De sluwe vos rekent op de wondermiddelen van de medische staf. In tegenstelling tot Advocaat, die bij de confrontatie tegen Cruijff geen bijzondere gevoelens krijgt, verheugt Wouters zich op een hernieuwde kennismaking met zijn ontdekker. “Ik hoop dat we nog even de tijd krijgen om wat bij te kletsen.”

Als trainer van Ajax zag Cruijff in Wouters de ideale verbindingsspeler, de gatenvuller met het inzicht van een spelverdeler. Als trainer van Barcelona wilde Cruijff zijn oogappel tussentijds van Ajax overnemen, toen Ronald Koeman door een achillespeesblessure was geveld. Het is er nooit van gekomen.

Wouters vergelijkt het spel van Barcelona met de speelwijze die Ajax al jaren hanteert. “Het is nog steeds een wereldploeg, anders waren ze in het een of andere toernooi al lang uitgeschakeld. Misschien is het iets minder sprankelend om te zien dan een paar jaar geleden, maar ze proberen een tegenstander met circulatievoetbal nog steeds suf te spelen. Dat moeten wij zien te voorkomen. We moeten zo min mogelijk balverlies lijden, anders loop je voortdurend achter je tegenstander aan en vloeien je krachten weg.”

Barcelona moet in de Spaanse competitie bijna elke week voor de zege strijden, PSV speelt per seizoen hooguit tien topwedstrijden, de meeste op de internationale velden. In de tweede ronde was Leeds United alleen op papier een lastige tegenstander. In de derde ronde had PSV een zware klant aan Werder Bremen, de Duitse knokploeg die op technisch en tactisch vlak niet kan tippen aan de kwaliteiten van het verjongde Barcelona.

“Wij hebben geen geheimen en zij ook niet”, verklaart Advocaat. “Zij spelen soberder dan voorheen, minder mooi maar nog even aanvallend. Zij hebben een paar spelers die met één actie een wedstrijd kunnen beslissen, maar die spelers hebben wij ook. Alleen willen zij nog wel eens vergeten achter een tegenstander aan te lopen. Daar liggen onze kansen.”

Wouters en Advocaat zijn het niet eens met de stelling dat PSV in sommige wedstrijden de neiging heeft zich iets te veel aan te passen aan de opponent. Advocaats humeur wordt zelfs op de proef gesteld als hij met de suggestie wordt geconfronteerd. “Onzin. PSV heeft zich dit seizoen nog niet een keer aangepast, ook niet bij Ajax.” De uitwedstrijd in het Olympisch Stadion eindigde in 1-1, een uitslag waarmee de trainer van PSV zich morgenavond in de handen zal wrijven.

Of Advocaat het nu leuk vindt of niet, PSV is niet de attractieve opponent die de buitenlandse voetbalsupporter massaal naar het stadion lokt. De Catalaanse voetbalkuip is morgenavond vermoedelijk slechts voor de helft gevuld, al vormen de verwachte zestigduizend socio's nog altijd meer kabaal dan de kleine dertigduizend toeschouwers die de fletse generale partij tegen Roda gadesloegen.

Volgens Advocaat is Camp Nou een indrukwekkende arena. “Na het PSV-stadion het mooiste stadion ter wereld.”

    • Jaap Bloembergen