Premier Kok opent kantoor van NIB-Asia in Singapore

SINGAPORE, 4 MAART. De Nederlandse zakenelite in Singapore had zich gistermiddag om half vijf op de vijftiende verdieping van de nieuwe kantoortoren aan Finlayson Green, midden in zakencentrum van de stadstaat verzameld. De regiodirecteuren van ABN Amro, ING, Rabobank, KLM, Heineken, Smit en Océ gaven hun vrije zondagmiddag op om aanwezig te zijn bij de opening van het kantoor van De Nationale Investeringsbank Asia. Maar meer nog ging hun aandacht uit naar de man die het gordijntje voor de glimmende gouden gedenkplaat mocht wegtrekken: Wim Kok.

De Nederlandse premier deed gisteren Singapore aan voor een kort bezoek als afsluiting van een vierdaags verblijf in Azië voor het bijwonen van de Azië-Europa top in Bangkok. Naast een ontmoeting met Singapore's oud-president en huidige senior-minister Lee Kwan Yew en de Singaporese minister van financiën Richard Hu, was er tijd voor de opening van het kantoor van de NIB waarin de Nederlandse overheid een belang van 50,3 procent heeft.

“Het is voor de overheid dus van belang dat deze bank het hier goed doet”, verklaarde Kok. “En dit is tevens een mooie gelegenheid de verhoudingen tussen Nederland en Singapore, en die met heel Zuid Oost Azië hier nog eens een verfje te geven. Men mag hier weten dat Nederland heel geïnteresseerd is in alle mogelijke vormen van financiële en economische samenwerking met Aziaten”, aldus de premier.

De NIB, sinds 1993 vertegenwoordigd in de eilandstaat, is na ABN Amro, ING en de Rabobank de vierde Nederlandse bank die een regionaal kantoor opent in Singapore, dat zich heeft ontwikkeld tot het financiële centrum van Zuid-Oost Azië. De bank, gespecialiseerd in het verstrekken van leningen voor grote investeringsprojecten, beoogt met het kantoor in Singapore niet langer buitenstaander te zijn van de explosieve groei in het Verre Oosten. “Alleen door hier te zitten, bouw je de noodzakelijke contacten op om hier zaken te kunnen doen”, zei de Nederlandse bestuursvoorzitter M. Jonkhart gisteren.

Volgens Jonkhart wijkt dat zakendoen en financieren in Azië of veel punten af van wat men in het westen gewend is. “In Europa financier je met kennis van een bedrijf en de balans die daarbij hoort. En je krijgt zekerheden. Dat is in Azië heel anders omdat er andere rechtssystemen zijn en ook omdat men hier op andere manieren aan zijn recht komt”, aldus Jonkhart. Volgens de NIB-topman is verder ook de organisatie van bedrijven in Azië anders, voor westerlingen vreemd en moeilijk te doorzien. “De NIB wil die Aziatische zakenwereld zo goed mogelijk begrijpen, voordat we hier echt aan het werk gaan”, zei Jonkhart.

    • Max Christern