Philips: meer geld in Chinese fabriek

ROTTERDAM, 4 MAART. Philips vergroot zijn belang in de Chinese beeldbuizenproducent Hua Fei Colour Display Systems in Nanjing van 30 tot 55 procent. Dat heeft het elektronicaconcern vanochtend bekendgemaakt.

De uitbreiding gaat gepaard met aanzienlijke investeringen in vergroting van de produktiecapaciteit van de gezamenlijke onderneming. Ze steekt dit en volgend jaar 600 miljoen gulden in nieuwe fabrieken.

Philips weigert aan te geven hoeveel het betaalt voor de verwerving van het meerderheidsbelang in de onderneming. Evenmin vermeldt het concern welk deel van het investeringsbedrag het voor eigen rekening neemt. Andere aandeelhouders in Hua Fei zijn Hua Dong Electronic Tube Factory en Jiangsu Province Investment Company.

Door de investering zal de productiecapaciteit van het bestaande bedrijf toenemen van 1,7 miljoen kleuren-tv-beeldbuizen tot 3 miljoen per jaar. Daarnaast wordt een nieuwe fabriek gebouwd voor de produktie van kleuren-monitorbuizen met een capaciteit van 1,3 miljoen stuks. Ten slotte voorzien de investeringsplannen in de bouw van een fabriek van buizen voor kleurenmonitoren met een capaciteit van 1,4 miljoen stuks. Het aantal werknemers van de joint venture zal door de uitbreiding oplopen van 1800 tot 4500.

Philips zegt dat Hua Fei door de nieuwe investeringen kan profiteren van de snel groeiende markt in China. Bovendien kan Philips zo “een structurele exportpositie” voor klanten in de landen rondom de Stille Oceaan verwerven.

Deelnemer namens Philips in Hua Fei Colour Display Systems is Philips Display Components, onderdeel van Philips' componentendivisie. Display Components is de grootste producent van kleuren-beeldbuizen voor televisies en computermonitoren ter wereld. Vorig jaar maakte Philips Display Components meer dan 23 miljoen beeldbuizen in fabrieken te Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje, Oostenrijk, Rusland, Taiwan, China, Brazilië en de Verenigde Staten.