'Pat Buchanan wilde in 1972 operatie tegen Democraten'

WASHINGTON, 4 MAART. De Republikeinse presidentskandidaat Pat Buchanan heeft volgens The Washington Post als medewerker van president Nixon in 1972 plannen gelanceerd om tijdens diens herverkiezingscampagne Democratische rivalen in opspraak te brengen. De krant onthult vandaag een geheim intern memo van 10 april 1972, waarin Witte-Huismedewerker Buchanan plannen hiervoor uiteenzet, kort voordat het Watergate-schandaal losbarstte.

In het memo, nooit overhandigd aan de Watergate-onderzoekers van het Congres, bevelen Buchanan en zijn assistenten een aantal stappen aan: het tegen elkaar opzetten van Democratische politici, het in de war schoppen van evenementen, het organiseren van demonstraties en het verspreiden van geruchten. Volgens de Washington Post was het memo gericht aan minister van justitie John Mitchell en de chef staf van het Witte Huis, John Haldeman, twee hoofdrolspelers in het Watergate-schandaal.

Het plan had betrekking op de Democratische conventie die in de zomer van 1972 in Miami Beach zou worden georganiseerd. Buchanan ontkende in 1973 voor de Watergatecommissie van de Senaat dat hij afwist van geheime Republikeinse operaties tegen de Democratische conventie. De Washington Post bracht in 1972 het afluisterschandaal in het hoofdkwartier van de Democratische Partij in het Watergate-gebouwencomplex aan het licht. (Reuter)