'La haine' wint bij Franse Césars

AMSTERDAM, 4 MAART. Bij de 21ste uitreiking van de Césars, de jaarlijkse Franse filmprijzen, is La haine van Matthieu Kassovitz zaterdag in Parijs als beste film bekroond. De film won ook de César voor de beste montage. De in Londen wonende Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit nam de César in ontvangst voor de beste Franse korte film: Le moine et le poisson, een animatiefilm geproduceerd tijdens een workshop in Valence, was vorig jaar ook al genomineerd voor een Oscar.

Twee Césars werden, behalve aan La haine, toegekend aan Nelly et Monsieur Arnaud (voor regisseur Claude Sautet en hoofdrolspeler Michel Serrault) en aan de superproduktie van regisseur Jean-Paul Rappeneau naar Jean Giono's roman Le hussard sur le toit (camerawerk en geluid). Isabelle Huppert won haar eerste César voor de hoofdrol in Claude Chabrols La cérémonie.

Een staande ovatie kreeg Annie Girardot, toen ze trillend over haar hele lijf en hartverscheurend huilend de César voor de beste vrouwelijke bijrol in Claude Lelouch' versie van Les misérables in ontvangst nam. De in de jaren zestig en zeventig zeer populaire Girardot (64) had in de laatste twintig jaar weinig fatsoenlijke rollen meer gekregen: “Uw bekroning is een signaal dat ik nog niet helemaal dood ben”, vertrouwde ze het geroerde publiek toe.