Kroatische verdachte 'bereid naar tribunaal Den Haag te komen'

ZAGREB, 4 MAART. Generaal Tihomir Blaskic, een van de zeven Bosnische Kroaten die door het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in staat van beschuldiging zijn gesteld, is bereid naar Den Haag te gaan “om zijn onschuld te bewijzen”. Dat heeft zijn verdediger, Zvonimir Hodak, het afgelopen weekeinde tegen een Kroatisch blad gezegd.

Blaskic is stafchef geweest van het HVO, het leger van de Bosnische Kroaten, dat een jaar lang - van 1993 tot 1994 - verwikkeld is geweest in een felle oorlog tegen de moslims. De meeste aanklachten tegen de zeven Bosnische Kroaten die tot nu toe door het Haagse VN-tribunaal zijn uitgebracht hebben betrekking op wandaden die in die periode zijn begaan.

Blaskic is ervan beschuldigd HVO-troepen te hebben geleid die tijdens de oorlog tegen de moslims in veertien steden en dorpen in het dal van de Lasva in Centraal Bosnië oorlogsmisdaden tegen de moslims hebben begaan. Het meest berucht was de slachting onder moslimburgers van het dorp Ahmici in april 1993. Honderden moslims werden vermoord. Sommigen werden in kelders opgesloten waar vervolgens handgranaten naar binnen werden gegooid, anderen werden in hun huizen levend verbrand.

Eén dag nadat Blaskic eind vorig jaar door het Haagse tribunaal in staat van beschuldiging werd gesteld, werd hij door de Kroatische president Tudjman bevorderd. Tudjman benoemde hem - in wat waarnemers zien als een signaal van minachting voor het hof - tot inspecteur van het Kroatische leger. Tudjman heeft beloofd van oorlogsmisdaden verdachte Kroaten uit te leveren, maar heeft dat tot dusverre niet gedaan. Pas vorige maand legde de Kroatische regering het parlement een wetsontwerp voor waarin de samenwerking met het tribunaal werd geregeld. Over dat wetsontwerp moet nog worden gestemd. Minister van Buitenlandse Zaken Granic drong het afgelopen weekeinde aan op een snelle behandeling van het wetsontwerp omdat Kroatië, als het in gebreke blijft, zou worden onderworpen “aan allerlei druk”.

Volgens Hodak hoopt zijn cliënt buiten de gevangenis te blijven als hij vrijwillig naar Den Haag gaat. Hij zou daartoe met aanklager Goldstone een akkoord hebben bereikt; dat akkoord zou voorzien in huisarrest voor Blaskic als hij zich vrijwillig meldt. Een woordvoerder van het tribunaal heeft gezegd van zo'n afspraak niets te weten. (AP)