Kok spreekt Koreaanse president over Fokker

BANGKOK, 4 MAART. Premier Kok heeft en marge van de Euro-Aziatische top in Bangkok uitgebreid gesproken met de Zuid-Koreaanse president Kim Young Sam over de toestand bij Fokker. “Ik vond het nodig, nadat ik contact had gehad met collega Wijers in Nederland, om met de Zuid-Koreaanse president over Fokker te spreken. Vooral met de bedoeling om hem even heel goed bij te praten over de stand van zaken”, aldus Kok na afloop van de top.

Vogens Kok heeft Kim “zeer geïnteresseerd” naar zijn verhaal geluisterd. “Hij heeft ook nog een aantal vragen gesteld. Maar hij is niet in een positie om uitspraken over deze zaak te doen. Dat is overigens heel begrijpelijk, want het bedrijf Samsung heeft uiteraard zijn eigen verantwoordelijkheid. Men valt ook niet onder de regering. Maar het is wel van belang dat de Koreaanse president heel goed weet hoe de situatie bij Fokker is. En dat heb ik hem dus uitgebreid uitgelegd”, aldus Kok.

Kok stelde Kim voor contact te houden zodra daarvoor aanleiding zou bestaan. Kok: “Ik heb hem geïnformeerd over onze zienswijze op de ontwikkeling bij Fokker en hem ook gevraagd om, als er een moment zou komen, zowel vanuit de Koreaanse regering als vanuit de Nederlandse regering, dat iets zou moeten worden gedaan om het proces in betere banen te krijgen, dat we dat dan niet zouden nalaten.”