Koeman 'thuis' pas toegejuicht na eigen doelpunt

ROTTERDAM, 4 MAART. Hij noemde het “een klein dieptepuntje”. Uitgerekend in het stadion, Oosterpark, waar hij zich ooit zeer thuisvoelde en zestien jaar geleden in het profvoetbal debuteerde, tikte Ronald Koeman de bal in eigen doel. FC Groningen won daardoor met 1-0 van Feyenoord. “Als jonge jongen zou ik er wakker van hebben gelegen”, aldus Koeman, voor wie steeds een zacht fluitconcert klonk als hij aan de bal was.

'Ronald bedankt', zongen zijn vroegere fans na het winnende doelpunt. “Ik ben meteen weer populair in Groningen”, concludeerde Koeman cynisch. Het Groningse publiek neemt hem nog steeds kwalijk dat hij na terugkeer uit Barcelona voor Feyenoord koos en niet voor zijn oude club. In de zomer had een boze supporter zelfs een stoel naar Koeman en zijn gezin gegooid toen zij op een terras in de binnenstad van Groningen zaten.

Vader Martin Koeman, manager van de club, was bang dat het gistermiddag weer onprettig zou worden. Daarom besloot hij om de confrontatie tussen de elftallen van zijn beide zoon niet te bezoeken. “Hij ging ergens anders scouten, zei hij me”, aldus Ronald Koeman.

De oude Koeman miste niet veel. Het was op een slecht veld een kwalitatief arme wedstrijd. Groningen kwam de zege toe op grond van de beste kansen. Beerens miste zelfs een strafschop. De wedstrijd leek in 0-0 te eindigen, totdat Koeman een voorzet van Sion tot in zijn eigen doel verlengde. “Mooier konden ze het hier niet krijgen”, besefte de verdediger.

Bij Feyenoord stond het duel in Groningen in het teken van het komende Europa-Cuptreffen tegen Borussia Mönchengladbach. Trainer Arie Haan spaarde een aantal spelers - Taument, Vos en de grieperige Trustfull - en hij had Koeman gevraagd of hij als libero op dezelfde sobere manier zou willen spelen als donderdag in Düsseldorf. Feyenoord kon zich nog wel een nederlaag in de competitie, de zesde van dit seizoen, permitteren. PSV en Ajax zijn toch niet meer in te halen en Haan gaat er vanuit dat zijn ploeg de rest van de eredivisie onder zich kan houden. Maar Feyenoord voelt nu wel de hete adem van Sparta in de nek. De stadgenoot staat nog maar op twee punten achterstand en Heerenveen, Vitesse en Willem II op vier.

Sparta staat nu vierde en die plaats geeft recht op deelname aan het toernooi om de UEFA Cup. Voor behoorlijk volle tribunes op Spangen won de ploeg van trainer Henk ten Cate overtuigend met 3-1 van NAC. Van uitzonderlijke schoonheid was het eerste Sparta-doelpunt. Dennis de Nooijer schoot de bal van grote afstand in de kruising. Het was het vijftiende doelpunt van de door vele clubs begeerde aanvaller. Ten Cate kan in deze dagen niet echt blij zijn met overwinningen en goed spel. Er lopen op Spangen liefst achttien contracten af en hoe meer spelers er in deze periode opvallen, hoe meer interesse er zal zijn voor de Spartanen.

Zo wil Heerenveen Sparta-talent Ali El Kattabi inlijven. De Friese club timmert met het oog op volgend seizoen al flink aan de weg. Met de huidige groep spelers won Heerenveen zaterdagavond met 4-1 van NEC en houdt daarmee vooruitzichten op internationaal voetbal. Dat is ook het geval met Willem II. De Tilburgse ploeg won moeizaam van Volendam (1-0). Scheidsrechter Luyten wees twee minuten voor tijd resoluut naar de stip toen De Gier maar al te graag ging liggen in het strafschopgebied. “Die Luyten is een schat van een kerel om twee minuten voor tijd eens voor ons te fluiten”, zei winnende coach Theo de Jong na afloop.