Jackson Browne

Jackson Browne: Looking East. Elektra/Warner 7559-61867-2

Geen Amerikaans popgenre heeft postuum zoveel walging opgeroepen als de Californische West Coast sound van de jaren zeventig. Door punk gelouterde popliefhebbers hekelden de gelikte combinatie van fluwelen samenzang, kreukvrij gitaarwerk, en teksten vol ruggegraatloze zieligheid of vederlichte morele verontwaardiging. Toch was het ideale muziek voor een katerig tijdperk als de jaren '70, die voorafgaand aan de omwentelingen van disco en punk muzikaal gesproken een chill out room betekenden voor overlevers van de turbulente 'sixties'.

Jackson Browne ontpopte zich halverwege die jaren zeventig, temidden van andere West Coast-coryfeeën, als het beter gekapte neefje van de epileptische zanger-gitarist Neil Young. Jackson was, nog meer dan Young, een meisjesjongen, die een te groot hart paarde aan een te grondig gebruik van het Weltschmerz-tegengif cocaïne. Zijn zoetgevooisde levenslied Take it Easy werd een Eagles-hit, zelf maakte hij naam met laid back elpees als The Pretender (over relaties) en Running on Empty (zelfbeklag over het zware bestaan als rockster - een zelfstandig genre in de jaren zeventig).

Na de punk was het feest uit. De West Coast-pop was passé, en Browne's experimenten om de achterstand in te lopen mondden uit in amechtig New Wave-gehark. Een paar jaar terug deed hij weer waar hij goed in is: fluwelen zang, kreukvrij gitaarwerk, teksten vol zieligheid en linksige zorgen om de toestand in de wereld.

Zo is Looking East, met alle kenmerkende slapheid, politieke correctheid en gebrek aan pit (een nummertje over milieuvervuiling, een ode aan zijn kat, een New Age-deuntje) de beste plaat geworden die Browne sinds de jaren zeventig heeft gemaakt. De blauwe luchten en lege highways zijn weer helemaal terug. Vernieuwend is dat niet, maar het luistert wel prettig en is een onbekommerd tegenwicht voor de loodzware opwinding die tegenwoordig over gitaarpop hangt. De haters van de West Coast sound kunnen met deze plaat om nog een reden hun hart ophalen: al Jacksons Californische vriendjes spelen ook weer mee.

    • Sjoerd de Jong