Getronics in trek op goedgemutst en rustig Damrak

AMSTERDAM, 4 MAART. Getronics was opnieuw vast gestemd op een vriendelijk ogende en rustige Amsterdamse effectenbeurs. De AEX graadmeter bereikte met een winst van 3,47 punten een tussentijds hoogterecord op 520,06, de obligatiekoersen verbeterden met enkele dubbeltjes. De dollar handhaafde zich vanochtend nagenoeg op 1,6495 gulden.

AMSTERDAM Getronics was vandaag net als de afgelopen week de lieveling van de handelaren. Het concern dat in 1995 een recordwinst van bijna 100 miljoen gulden bereikte noteerde vanochtend een vooruitgang van 3,80 gulden op 109. “Waar vind je een fonds dat sinds zijn beursintroductie elk jaar weer een groei van 20 procent laat zien?”, aldus een handelaar. De beleggers mogen dan ook tevreden zijn. Begin dit jaar noteerde het automatiseringsconcern van topman A. Risseeuw een koers van 75,30 gulden, de huidige staat daar bijna 45 procent boven. Analisten hebben hun verwachtingen naar boven bijgesteld en denken dat de koers kan uitlopen naar omstreeks 115 gulden.

Deze week komen VNU, Hoogovens, Van Melle, Stork en Ahold met jaarcijfers. Vooral donderdag wordt het druk met veel financieel nieuws.

Beleggers keken vandaag ook enige liefde naar de banksector. De vorige week bekendgemaakte hogere winst bij ABN Amro Bank en collega Rabobank zorgden voor vraag naar bankaandelen. Positief was eveneens dat de rente op de obligatiemarkt daling vertoont en dat ING-topman Jacobs afgelopen weekeinde in enkele dagbladen een optimistische visie verkondigde. ING schoot met 1,60 gulden omhoog naar 112,30. ABN Amro dikte zeven dubbeltjes aan op 79,20. Fortis werd meegetrokken naar 111,70, een winst van 1,40 gulden.

Uitgeversconcern VNU dat na zijn recente splitsing al fors omhoog was gegaan, zette zijn opmars voort. Deze week komen de jaarcijfers. De uitgever klom acht dubbeltjes op 28,40. Elsevier daarentegen noteerde onveranderd 23,40 gulden terwijl Wolters Kluwer een winstje boekte van twee dubbeltjes op 177,20.

De Italiaans-Britse pvc-producent EVC steeg, ondanks de teleurstellende jaarcijfers, negen dubbeltje tot 55,90.

Op de valutamarkt kwam de Spaanse peseta onder druk na de onverwacht kleine overwinning van de conservatieve Partido Popular bij de parlementsverkiezingen van zondag. In Amsterdam vertaalde zich dat in een openingskoers van 1,3230 per honderd vergeleken met een slotkoers van 1,3305 vrijdag. Vooral de D-mark, altijd in trek in onzekere politieke tijden, stond er beter bij. Hierdoor kreeg de dollar, die vrijdag fors was gestegen, een iets lagere koers op 1,6495. Ook het pond verloor terrein en zakte van 2,5270 naar 2,5220 gulden. De Franse franc ging van 32,670 (per honderd) naar 32,615.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio daalde de Nikkei-index 104,75 punten en eindigde op 20.063,88. De omzet stelde met 260 miljoen aandelen weinig voor. Het was een saaie dag. Beleggers hielden zich afzijdig gezien het vastlopen van het begrotingsdebat in het parlement. De Shinshinto, Japans belangrijkste oppositiepartij, ligt dwars uit protest tegen de regeringsplannen om de noodlijdende hypotheekbanken te liquideren met geld van de belastingbetaler.