Drie partijen negeren start vredesconferentie over Noord-Ierland

LONDEN, 4 MAART. Naarmate Groot-Brittannië en Ierland het Noordierse vredesproces steeds vertwijfelder proberen te redden, brokkelt het delicate bouwwerk steeds verder af. Vandaag bij het begin van de besprekingen die via verkiezingen moeten leiden tot centraal overleg over de politieke toekomst van de provincie, waren drie van de belangrijkste partijen niet aanwezig. Samen vertegenwoordigen ze zestig procent van de kiezers.

Nadat het verboden Ierse republikeinse leger (IRA) drie weken geleden een eind maakte aan het staakt-het-vuren, dreigen ontevreden leden van de loyalistische terreurorganisaties UDA en UVF ook weer naar de wapens te grijpen. Volgens het Noordierse zondagsblad Life willen ze “het angstevenwicht” herstellen. Uit de Britse reactie op bomaanslagen van de IRA maken ze op dat “geweld nog steeds loont”.

De unionistische partijen in Noord-Ierland hebben vandaag de beginsessie geboycot van de besprekingen die de komende anderhalve week in afspraken over verkiezingen moeten resulteren. Daarmee protesteerden ze tegen de betrokkenheid van de Ierse regering. De besprekingen in Belfast zouden gezamenlijk worden ingeluid door de Britse minister voor Noord-Ierland, Sir Patrick Mayhew, en de Ierse minister van buitenlandse zaken Dick Spring. Ook hebben Spring en zijn staf een aantal kamers en kantoren toebedeeld gekregen in het historische gebouw waar de besprekingen zullen worden gehouden. Maar de unionisten die zich verzetten tegen een verenigd Ierland, vinden dat de Ierse regering niks te maken heeft met verkiezingen in Noord-Ierland. Ze beschouwen dat als een interne Britse aangelegenheid. De UUP, de grootste unionistische partij, is wel bereid om elders met Spring te overleggen. De DUP, de radikale zusterpartij van dominee Paisley, wil zelfs dat niet.

Bij de openingssessie ontbrak ook Sinn Fein, de politieke vleugel van de IRA. Sinn Fein mag pas aan de onderhandelingen meedoen als de IRA weer de wapens neerlegt. Vorige week liet de organisatie weten dat ze daar nog niet aan toe was. De vice-president van Sinn Fein, Martin McGuinness, suggereerde gisteren dat de IRA binnen twee weken met een definitieve reactie komt.

    • Dick Wittenberg