Denktas erkent dood in 1974 van Grieks-Cyprioten

NICOSIA/ATHENE, 4 MAART. De Turks-Cyprische leider Rauf Denktas heeft dit weekeinde toegegeven dat de ongeveer 1.600 Grieks-Cyprioten die tijdens de Turkse invasie van Cyprus in 1974 verdwenen, dood zijn. Maar zaterdag ontkende hij in een vraaggesprek met een televisiezender op vrijdag gezegd te hebben dat de 1.600 vermoord zijn door Turks-Cyprioten.

“Dit is er gebeurd”, aldus Denktas in het televisiegesprek. “Toen het Turkse leger oprukte nam het Grieks-Cyprioten gevangen. Ongelukkigerwijze werden dezen overgedragen aan onze soldaten (Turks-Cyprioten red.) onder wie mensen waren die familieleden verloren hadden. In plaats van naar politiebureaus en gevangenkampen gebracht te worden, werden ze vermoord.” Toen de Turkse regering hiervan lucht kreeg, aldus Denktas, besloot zij om alle Grieks-Cyprische krijgsgevangenen over te brengen naar Turkije zelf. De Griekse regering reageerde onmiddellijk woedend op de uitlatingen van Denktas. “Zijn bekentenis is een bewijs te meer van de wreedheid van Turkije”, aldus een woordvoerder. Denktas werd overigens gisteren getroffen door een hartaanval, volgens zijn huisarts misschien mede een gevolg van “spanningen”. (Reuter, AP, AFP)