Chaos op beurs Sydney door computer

SYDNEY, 4 MAART. Een grote storing in het handelsondersteunende computersysteem heeft vanmorgen de Australische effectenbeurs in Sydney in complete chaos gedompeld. Handelaren trachtten, in de eerste handelsdag na de algemene verkiezingen van zaterdag, hun zaken af te wikkelen zonder precies te weten welke kant de markt opging.

Volgens een woordvoerder van de Australische effectenbeurs veroorzaakten “omvangrijke software- en data-problemen” in het ruim negen jaar oude geautomatiseerde handelssysteem tweeënhalf uur vertraging. Uitwisseling van belangrijke indexcijfers, die de marktontwikkelingen weerspiegelen, was de hele dag volledig onmogelijk.

De problemen met het computersysteem (Stock Exchange Automated Trading System, SEATS) ontstonden uitgerekend op wat dit jaar een van de meest actieve handelsdagen had moeten worden.

“We konden tot half één niets doen, en zelfs daarna konden we er niet volledig op vertrouwen dat alle orders doorkwamen”, aldus Diane Jenner, handelaar bij het effectenhuis Dicksons.

De uitslag van de verkiezing, als gevolg waarvan de conservatieve leider van de liberaal-nationale coalitie na dertien jaar de regeringsmacht kan overnemen van de socialisten, zou naar algemene verwachting de Australische beurs omhoog zwiepen. Handelaren rekenden erop dat de toonaangevende All Ordinaries-index recordhoogte zou bereiken.

Ondanks de moeilijkheden bleek de handel verhoudingsgewijs levendig. Voor 614 miljoen Australische dollars (zo'n 775 miljoen gulden) aan aandelen verwisselde van eigenaar. Vertegenwoordigers van de beurs schatten aan het einde van de handelsdag dat de index, de laatste keer gesloten op een niveau van 2313 punten, met een punt of 10 zou zijn gestegen, amper een half procent.

Handelaren meenden dat de stijging aanzienlijk hoger had kunnen uitvallen. “De problemen leidden zonder twijfel tot lagere kooplust”, aldus handelaar Philip Toop van effentenhuis Lance Jones. “De aanvankelijke geestdrift werd erdoor aangetast, en het gebrek aan betrouwbare indices hield sommige mensen aan de zijlijn.”

Woordvoerder Robin Harris van de Australische effectenbeurs schreef het debacle voor een deel toe aan de aanwezigheid van “onbetrouwbare gegevens” in het systeem. Volgens hem blijft SEATS niettemin een van 's werelds meest doelmatige handelssystemen. (Reuter)