Bangladesh: aanbod aan de oppositie

NEW DELHI, 4 MAART. De premier van Bangladesh, Khaleda Zia, heeft gisteren aangeboden een overgangsregering te vormen, die nieuwe verkiezingen moet uitschrijven. De oppositie onder leiding van Sheikh Hasina wees het voorstel prompt van de hand. Volgens Hasina moet de premier, die niet inging op de rol die zijzelf in het overgangskabinet zou spelen, direct aftreden. Om haar eis kracht bij te zetten heeft Hasina voor 9 maart een algehele staking uitgeroepen.

Khaleda Zia's Nationale Partij van Bangladesh kwam vorige maand als winnaar uit de bus bij algemene verkiezingen. De stemming had echter alle betekenis verloren doordat de oppositiepartijen hadden opgeroepen tot een boycot. De opkomst van de kiezers bedroeg hooguit tien procent. Een probleem is dat de vorming van een overgangsregering niet wettelijk is geregeld.