Activisten blokkeren Japans parlement

TOKIO, 4 MAART. Tientallen actievoerders van de Shinshinto, Japans belangrijkste oppositiepartij, zijn erin geslaagd het parlement plat te leggen. Zij protesteren met een blokkade-actie tegen de voorstellen van de regering om zeven hypotheekbanken (“jusen”) met geld van de belastingbetaler te liquideren.

Daardoor kan premier Hashimoto het voorlopig wel vergeten dat de begrotingscommissie voorafgaande aan de Diet, het lagerhuis, akkoord gaat met zijn voorstellen om 685 miljard yen (10,7 miljard gulden) te besteden om de huizenhoge schulden van de banken te delgen. Dat komt neer op 85 gulden per Japanner. De plannen maken deel uit van de begroting voor 1996/97 die Hashimoto maandag door het parlement wilde loodsen. De zitting is voorlopig afgelast.

Ook inwoners van de stad Kobe, begin vorig jaar getroffen door een zware aardbeving, liepen letterlijk en figuurlijk bij het parlementsgebouw te hoop tegen de voorgenomen uitgaven. Volgens hen kan het geld veel beter worden uitgegeven voor de wederopbouw van Kobe.

De Shinshinto zet haar acties voort zolang de regering de plannen niet schrapt. Zij weet zich gesteund door de bevolking. Blijkens een peiling van de krant Asahi Shimbun is 87 procent tegen de plannen en vindt 94 procent de uitleg van de regering onvoldoende. Premier Hashimoto, sinds 14 januari in functie, is 14 procent in populariteit gedaald.

Bovendien zijn de drie regeringspartijen, die een ruime meerderheid in de Diet hebben, verdeeld. Er zijn onder hen steeds meer politici die vinden dat de banken die de hypotheekverleners ooit oprichtten, meer zouden kunnen bijdragen aan de operatie.

De regering heeft overlegd met de werkgeversorganisatie Keidanren over zo'n grotere bijdrage, maar voorlopig houdt topman Toyoda van het autoconcern Toyota de boot af, aldus een woordvoerder. (Reuter/AFP)