Actie Hamas, Israel schort gesprekken op

TEL AVIV, 4 MAART. Een nieuwe zelfmoordaanslag door de moslim-fundamentalistische Palestijnse beweging Hamas in een bus in het centrum van Jeruzalem heeft gisterochtend 19 mensen het leven gekost.

Israels premier Shimon Peres verklaarde Hamas na een dramatische kabinetszitting de “totale oorlog” en schortte het overleg met de Palestijnen en Syriërs op. De Palestijnse leider Yasser Arafat veroordeelde de nieuwe aanslag in Jeruzalem gisterochtend als “een ramp”.

De nieuwe aanslag is een kopie van de aanslag van vorige week zondag waarbij in dezelfde buslijn 18, op vrijwel hetzelfde moment eveneens in het centrum van Jeruzalem, een zelfmoordenaar van Hamas 22 mensen in de dood meesleepte. Een anonieme woordvoerder van Hamas eiste gisteren in een telefoongesprek met radio-Israel de verantwoordelijkheid voor de nieuwe aanslag voor zich op. De aanslag werd volgens Hamas uitgevoerd door de 24-jarige Islam Mohammed Abdo, een student van de Bir-Zeit universiteit bij Ramallah. Hij had een lading van 16 kilo explosieven bij zich. 'De leerlingen van Yehiya Ayyash', de tak van de militaire vleugel van Hamas die de aanslag gisteren heeft uitgevoerd, hebben Israel tegelijk in een pamflet een bestand van drie maanden voorgesteld.

Op een persconferentie kondigde premier Peres gisteren een reeks maatregelen aan om enerzijds de Israeliërs een gevoel van persoonlijke veiligheid te geven en anderzijds de infrastructuur van de Hamas-terreur te vernietigen. Israel zal geen middel en geen grens schuwen om dit doel te bereiken, was de boodschap van de Israelische leider.

Scheiding van Palestijnen en Israeliërs, meer veiligheid in Jeruzalem en op de bussen zijn de hoofdlijnen van deze politiek, waarvoor de regering gisteren een bedrag van 170 miljoen gulden uittrok. Israel zal een twee kilometer brede veiligheidsgrens over een lengte van ruim 300 kilometer van Jenin in het noorden tot Hebron in het zuiden opzetten. Deze door hoge hekken ondersteunde 'grens' zal vrijwel parallel lopen aan de Israelisch-Jordaanse bestandslijn van 1967.

Peres zei gisteren dat er een speciale eenheid in het leven zal worden geroepen voor de bescherming van de autobussen en van bewaking van bushaltes. Huizen van familieleden van Palestijnse zelfmoordterroristen zullen worden opgeblazen en uitwijzing van familieleden behoort ook tot de mogelijkheden.

Yasser Arafat heeft intussen zes gewapende groepen verboden en honderden van hun aanhangers laten oppakken. De Palestijnse pers deed een beroep op het publiek de confrontatie aan te gaan met moslim-activisten. Ook Jordanië heeft aangegeven Hamas nu te willen aanpakken. Hamas heeft een belangrijke vertegenwoordiging in Jordanië.

    • Salomon Bouman