Zes ontwerpen voor Luxor Theater

Zes architecten geven vanmiddag in de voormalige vertrekhal van de Holland-Amerikalijn op de Wilhelminapier in Rotterdam een publieke presentatie van ontwerpen voor de nieuwbouw van het Luxor Theater. Dit nieuwe gebouw moet het oude Luxor Theater aan de Kruiskade vervangen en zal worden gebouwd op de Kop van Zuid, op de zuidzijde van de Wilhelminapier.

De zes architecten - Rem Koolhaas, Herman Hertzberger, Jan Hoogstad, Borek Sípek, Kees Christiaanse en Bolles & Wilson - bleven over na de eerste ronde van de vorig jaar uitgeschreven architectenprijsvraag voor een nieuw Luxor Theater. De zes kregen van de gemeente Rotterdam de opdracht een 'planstudie' te maken voor een theater van 1500 zitplaatsen, dat geschikt moet zijn voor grote musical- en operaprodukties. Ook moesten zij uitdrukkelijk rekening houden met de omgeving van het nieuwe theater.

De bouw- en inrichtingskosten van het theater worden voorlopig geraamd op 55 miljoen gulden. De plannen zullen de komende drie weken worden beoordeeld door een jury die onder voorzitterschap staat van de Rotterdamse wethouder Hans Kombrink en verder onder meer bestaat uit wethouder Herman Meijer en lid van het 'Quality Team Plan Zuid' Riek Bakker. De uiteindelijke keuze van het ontwerp zal de jury als advies uitbrengen aan het college van burgemeesters en wethouders van Rotterdam. Het college neemt de uiteindelijke beslissing. In maart zal een tentoonstelling van de zes planstudies te zien zijn in het Rotterdams Informatie Centrum in de Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat. Ook wordt een boekje met de zes plannen uitgebracht. De zes 'planstudies' voor het nieuwe Luxor Theater op de Kop Van Zuid: boven (vlnr) de ontwerpen van Bolles & Wilson, Kees Christiaanse en Borek Sípek; onder (vlnr) Jan Hoogstad, Herman Hertzberger en Rem Koolhaas.