VS straffen Colombia om aanpak drugs

WASHINGTON, 2 MAART. De Verenigde Staten hebben Colombia gisteren gedegradeerd als partner in de strijd tegen de internationale drugshandel. Door de maatregel gaat Colombia deel uitmaken van een groep landen die door de VS als internationale paria's worden beschouwd. Daartoe behoren ook Birma, Syrië, Afghanistan, Nigeria en Iran.

Colombia verliest een deel van de economische steun van de VS en de handelsvoordelen die het geniet en kan niet langer rekenen op Amerikaanse hulp in internationale financiële organisaties. Wel kunnen de twee landen blijven samenwerken op het gebied van drugsbestrijding.

Volgens een gisteren gepubliceerd rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken toont de regering van de Colombiaanse president Ernesto Samper “te weinig toewijding” bij het bestrijden van de drugshandel. Het rapport is positief over de arrestatie van de top van het Cali-kartel en de invoering van een wet om het witwassen van drugsgelden tegen te gaan. Een gunstig oordeel velt het rapport ook over de toename van het aantal onderscheppingen van drugszendingen. Van doorslaggevend belang voor de beslissing Colombia aan te pakken, is de conclusie dat “corruptie alomtegenwoordig is ondanks de pogingen van toegewijde Colombianen om deze met wortel en al te bestrijden”.

President Samper heeft “met verontwaardiging” gereageerd op het Amerikaanse besluit. Hij noemde het een politieke manoeuvre en inmenging in de binnenlandse aangelegenheden. Hij waarschuwde dat de beslissing de programma's in gevaar brengt die de VS en Colombia gezamenlijk tegen de drugshandel uitvoeren. Vice-president Humberto de la Calle zei dat de maatregel “alleen de drugshandelaren ten goede” komt. (Reuter, AFP, AP)