'Vrijmetselaars zaten achter val van Papandreou'

ATHENE, 2 MAART. De Griekse oud-premier Andreas Papandreou (77) heeft zijn val te wijten aan pressie van de vrijmetselaars. Dit schrijft pater Nektarios, biechtvader van Andreas' echtgenote Dimitra (40), in het laatste nummer van het Cyprische weekblad Selides (Bladzijden). Nektarios heeft ruim twee maanden lang het ziekbed van Papandreou van dichtbij gevolgd in de Onassis-hartkliniek bij Athene. Volgens hem was zijn toestand niet zo slecht dat aftreden noodzakelijk was. “Roosevelt, die driemaal vier jaar verlamd president van de Verenigde Staten was, was er erger aan toe.”

Papandreou maakt de laatste weken goede vorderingen en verwacht wordt dat hij deze maand de kliniek kan verlaten. Zijn vroegere regeringswoordvoerder Chyteris sprak onlangs zelfs van de theoretische mogelijkheid dat hij weer premier zou worden en het hevig anti-Papandreou gezinde dagblad Avriani drukt in koeieletters de vrees uit voor de terugkeer van het 'vampier'-fenomeen.

Het was, aldus Nektarios, Dimitra die de oude Papandreou religieus op het rechte pad heeft teruggebracht. Dimitra was het die Papandreou tot een tegenstander maakte van een pauselijk bezoek aan Griekenland. Dit had moeten plaatshebben in november op het eiland Patmos ter gelegenheid van het eerbetoon aan de 1900 jaar tevoren geschreven Apocalyps, waarbij de oecumenisch patriarch Bartholomeos ook aanwezig was. “Zolang ik premier ben”, zou Papandreou Nektarios hebben toevertrouwd, “komt er geen paus in Griekenland.”

De machtige vrijmetselaars waren hierover verstoord, aldus Nektarios, en hun stoa's zaten achter de mediacampagne die leidde tot Papandreous troonsafstand in januari. Zijn verhaal, dat door de redactie van Selides klakkeloos is overgenomen, maakt vervolgens een gewaagde sprong naar het antisemitisme. Het is geen toeval, zegt hij, dat de oppositieleider Evert - die ook aandrong op aftreden - van joodse afkomst is. En ook zou eens moeten worden onderzocht of Andreas' opvolger Simitis iets met de Semieten te maken heeft. Tenslotte kan het ook nauwelijks toeval zijn, aldus Nektarios, dat Andreas' vroegere echtgenote, de Amerikaanse Margaret, als vader een voorman van de Jehova's Getuigen had.

Dat Miltiades Evert van joodse afkomst zou zijn is een onuitroeibare legende, waarschijnlijk terug te voeren op het feit dat zijn vader Angelos als politiechef van Athene vele joden heeft geholpen tijdens de bezetting. 'Evert' is een van de on-Griekse achternamen die in Griekenland hun intrede deden bij de invasie van Beierse families in het kielzog van de Beierse koning Otto (1833-1862). Wat Simitis betreft, deze achternaam gaat terug op het Turkse woord voor het Griekse koulouri, het ronde broodje met maanzaad dat in deze contreien overal op straat wordt verkocht. De naam betekent eenvoudig broodjesverkoper.

    • Frans van Hasselt