Voorzorgsmaatregelen VS rond Cubaanse herdenking

WASHINGTON, 2 MAART. De Verenigde Staten sturen extra gevechtsvliegtuigen naar het zuiden van Florida in verband met de demonstratieve herdenkingsplechtigheid die Cubaanse ballingen vandaag in internationale wateren in de Straat van Florida houden. Volgens bronnen op het Pentagon gaat het om 15 vliegtuigen van het type F-15, die zich voegen bij de 18 die normaal zijn gestationeerd op de luchtmachtbasis Homestead bij Miami. Cubaanse bannelingen herdenken vandaag de dood van vier Cubanen die in de vliegtuigen zaten die vorige week zaterdag door de Cubaanse luchtmacht werden neergeschoten.

Ook de kruiser Ticonderoga is naar de Straat van Florida gestuurd. Het met geleide raketten uitgeruste oorlogsschip voegt zich bij de kruiser Mississippi en het fregat John Hall die al in het gebied zijn. Volgens een functionaris gaat het om voorzorgsmaatregelen. “We verwachten geen moeilijkheden met Cuba”, aldus de woordvoerder. Cuba heeft de ballingen gewaarschuwd uit zijn wateren te blijven maar beloofd met de “grootste terughoudendheid” op te treden om een nieuw incident te voorkomen.

Minister van defensie William Perry zei gisteren dat de Amerikaanse oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen in het gebied zijn voor het geval de Amerikaanse kustwacht hen om assistentie vraagt. President Clinton heeft de kustwacht aangewezen om op de herdenking toe te zien. (Reuter)