Vlak bij rotseilandje; Grieks-Turkse aanvaring wekt nieuwe wrevel

ANKARA/ ATHENE, 2 MAART. Een aanvaring tussen een Grieks en een Turks oorlogsschip in het oosten van de Egeïsche Zee heeft de onvrede tussen de twee landen gisteren nog eens aangescherpt.

Het incident had plaats in de omgeving van een omstreden rotseilandje vlakbij de Turkse kust dat de Grieken Imia en de Turken Kardak noemen. Volgens Athene was het Turkse schip in Griekse wateren en ging het om “een daad van provocatie”. Griekenland heeft een vertegenwoordiger van de Turkse ambassade ontboden en een officieel protest ingediend. Volgens Turkije daarentegen had de aanvaring plaats in Turkse wateren. De schade aan de schepen was overigens gering.

Griekenland en Turkije stuurden 30 januari hun marines naar Imia/Kardak nadat een vlaggenincident snel was geëscaleerd. Een gewapende botsing werd door Amerikaans diplomatiek ingrijpen voorkomen.

Griekenland heeft sindsdien tot ergernis van zijn Europese bondgenoten besloten de toewijzing van Europees geld aan Turkije, ter begeleiding van de op 1 januari van kracht geworden douane-unie, te blokkeren onder verwijzing naar de Turkse agressieve opstelling. Turkije op zijn beurt heeft zijn ambassadeur uit Athene teruggeroepen in verband met “een reeks vijandige acties tegen de vitale belangen van Turkije onder het voorwendsel van” de recente crisis.

De secretaris-generaal van de NAVO, Javier Solana, heeft gisteren tijdens een bezoek aan Athene beloofd zijn best te doen om de spanningen tussen de twee NAVO-bondgenoten te verminderen. De Griekse leiders hadden scherpe kritiek op “het onvermogen” van het bondgenootschap om het incident van 30 januari op te lossen.

Twee rechtse Turkse leiders, demissionair premier Tansu Çiller en Mesut Yilmaz, hebben hun gisteren tijdens formatiebesprekingen weinig vooruitgang geboekt. Çiller zei niettemin te verwachten morgen een coalitie-akkoord te kunnen presenteren. Volgens beide leiders zijn slechts nog details te regelen. Turkije zit zonder regering sinds Çillers coalitie met de sociaal-democraten in september ineenstortte. (Reuter, AFP, AP)