Vergadering verdaagd na kritiek op verkiezingen

PARAMARIBO, 2 MAART. De Nationale Assemblee van Suriname is donderdag in tumult uiteengegaan na een heftige woordenwisseling tussen leden van de oppositionele partij van oud-legerleider D. Bouterse, de NDP, en de NPS van president Venetiaan. Voorzitter R. Wijdenbosch had geen andere mogelijkheid dan de vergadering te schorsen omdat niemand meer naar haar luisterde. Ze riep wanhopig: “Heren, heren”, terwijl de leden elkaar onparlementair beledigingen toeschreeuwden. En klagend: “Nog nooit heb ik u zo opgewonden meegemaakt.” Toen zij uiteindelijk de vergadering wilde hervatten, bleek er geen quorum meer te zijn en werd de vergadering verdaagd tot een nader te bepalen datum.

Het tumult begon toen NDP-fractieleider Jules Wijdenbosch scherpe kritiek uitte op de voorbereidingen van de algemene verkiezingen in mei. Volgens Wijdenbosch zijn eerlijke verkiezingen niet gegarandeerd. Hij verklaarde dat de NDP met steekproeven in acht ressorten in Paramaribo ruim 11.000 onregelmatigheden op de kiezerslijst heeft vastgesteld. Dat is meer dan een zetel in Paramaribo.

Volgens gegevens van de NDP heeft nog geen twee procent van de ruim 266.000 kiesgerechtigden gecontroleerd of hun naam op de lijst voorkomt. Volgens H. Wormer (NDP) is er “een subcultuur van mensen buiten het ambtelijke voor het houden van oneerlijke verkiezingen. En die subcultuur hebben wij gekend in het district Commewijne. Daar zijn strafrechtelijk zaken voorgekomen. We weten uit welke kring die subculturen zijn gekomen.”

Deze uitspraken deden A. Kruisland (NF/NPS) uit zijn slof schieten. Opgewonden haalde hij uit naar de machthebbers tijdens de militaire periode. Hij bracht in herinnering: “De mensen die nu schreeuwen zijn met de militairen aan de macht gekomen, in 1980. Ze hebben hier in dit college mensen berecht die volgens de strafwet niet strafbaar waren. Ze hebben artikelen toegevoegd om mensen te straffen. Waarom hebben ze toen niet gezegd: 'O ja die mensen van de verkiezingsfraude zijn niet berecht, laten wij hen hier brengen en berechten?' ”

Volgens Kruisland was een persoon die eerder verkiezingsmalversaties had gepleegd voor de verkiezingen van 1987 door de militairen uit Nederland teruggehaald “op staatskosten, first class, om ze hier te komen leren hoe ze met verkiezingen kunnen knoeien. En toen hij dat niet kon, hebben ze hem weer weggestuurd”. Na deze woorden onstond het rumoer in de Nationale Assemblee.