Tsarenfamilie

In de berichtgeving (22 februari) over de uitgestelde herbegrafenis van de door de bolsjewieken omgebrachte tsarenfamilie staat dat de tsaar, zijn vrouw en drie kinderen werden vermoord. Drie? Hoe het precies zat is door een aantal onderzoekers uitgezocht.

In de nacht van 16 op 17 juli 1918 werd de tsarenfamilie (bestaande uit Nikolaas II, zijn vrouw Alexandra, de dochters Olga, Maria, Tatjana, Anastasia en de troonopvolger Alexej) met drie dienaren en de lijfarts naar de kelder van het Ipatjev huis in Jekaterinburg gebracht. Na het voorlezen van een korte verklaring door aanvoerder Joerovski, werd het hele gezelschap doodgeschoten. De lijken werden ongeveer 4 kilometer buiten de stad gebracht en in een mijnschacht gegooid. Later keerde Joerovski terug om het werk wat beter af te maken. De resten werden opgetakeld uit de schacht en een stuk vererop verbrand en met zwavelzuur overgoten. In 1979 ontdekte een plaatselijke onderzoeker de resten, maar de vondst bleef geheim tot na de val van de Sovjet-Unie. Door een groot aantal experts en met behulp van DNA-technieken is aangetoond dat het hier inderdaad ging om de tsarenfamilie met hun aanhang, maar dat er twee skeletten ontbraken. Dit bleken die van Anastasia en Alexej te zijn.

De legende van Anastasia is bekend. In 1920 dook in Berlijn een jonge vrouw op, die zich haar hele leven, tot haar dood in 1984 voor Anastasia bleef uitgeven. Pas in oktober 1994 is onweerlegbaar vastgelegd dat ze een Poolse arbeidster was. Ook dook er een Alexej op in een Siberisch kamp. Wanneer men bedenkt dat Alexej leed aan hemofilie en tijdens de moord niet eens kon lopen, is het niet erg waarschijnlijk dat hij heeft weten te ontkomen. Ondanks de ontbrekende skeletten is men er dus zeker van dat de hele familie is omgekomen. Er staat nog een kist met overblijfselen in Brussel, die destijds door Sokolov, onderzoeker van het Witte Leger is meegenomen. Als de Russisch orthodoxe kerk ooit toestemming verleent deze te openen komt de oplossing misschien nog een klein stapje dichterbij.

    • D.J. Zeilstra