Tribune

Diego Maradona (35) wil tot zijn veertigste blijven voetballen. Tennisster Martina Navratilova (39) denkt aan een comeback op Wimbledon in het dubbelspel. Kunnen topsporters het 'gewone' leven niet aan?

Marcella Mesker (36), oud-tennisster, tegenwoordig onder meer tv-commentator: “Ik kan me voorstellen dat Martina aan een terugkeer denkt. Haar leven heeft alleen maar uit tennis bestaan. Dan is het moeilijk om opeens een andere invulling aan je leven te geven. Toch is een comeback niet verstandig. Ook al is haar niveau nog steeds goed, het wordt nooit meer zoals het was. En die vergelijking maak je toch. Zelf heb ik zeven jaar meegedraaid in het circuit. Door een blessure op mijn 27ste was ik langdurig uitgeschakeld. Daarna wilde ik terugkomen, maar al snel besloot ik definitief te stoppen. In de periode dat ik niet kon spelen, realiseerde ik me dat het leven meer te bieden heeft dan alleen tennis. Een geluk bij een ongeluk, denk ik achteraf. Door het revalidatieproces ben ik in aanraking gekomen met het 'gewone' leven. Het zwarte gat waar zoveel oud-topsporters in terechtkomen, is mij daardoor misschien wel bespaard gebleven. Aanvankelijk wilde ik zelfs helemaal niets meer met tennis te maken hebben. Na een paar jaar kwam ik daar op terug. Maar als Martina mij vraagt of ik met haar wil dubbelen, zeg ik nee. Het aftakelingsproces is bij mij al een beetje begonnen. Ik pas niet eens meer in zo'n rokje.”

Leo Heere, sportarts van NOC*NSF: “Een geslaagde comeback hangt af van een aantal factoren. De tak van sport speelt een rol, net als de leeftijd van de sporter. Maar ook hoe lang hij er tussenuit is geweest en welke ontwikkelingen zich in die tijd hebben voltrokken. Wat het eerste betreft kan een turnster een terugkeer op haar veertigste wel vergeten omdat souplesse bij turnen heel belangrijk is. In sporten waar ervaring een grotere rol speelt, behoort een terugkeer eerder tot de mogelijkheden. Een comeback van Navratilova, vooral in het dubbelspel, is daarom niet onlogisch. Ze kan haar verminderde snelheid en kracht compenseren door zich goed op te stellen. Anticiperen is sowieso een sterk punt van veel oudere sporters. En Navratilova is natuurlijk een oude rot in het vak. Daarnaast is ze er niet zo lang tussenuit geweest. Bij Björn Borg lag dat anders. In de jaren dat hij weg was, veranderde de sport enorm. Dan wordt een rentree vrijwel onmogelijk.”

Jan Jongbloed, oud-international, keepte tot zijn 45ste in het betaalde voetbal, momenteel ad-interim hoofdtrainer van Vitesse: “Ik heb het lang volgehouden omdat ik sterk en gezond was. Daarbij was het voor mij een makkelijke manier van geld verdienen omdat ik niets anders kon. Ik had best nóg langer door willen keepen, maar mijn hart wilde niet meer. Leeftijd zegt mij niet zoveel. Op mijn 31ste kreeg ik al te horen 'Jan, wanneer stop je'. Typisch Nederlands. Ook op oudere leeftijd kan je beter zijn dan jonge jongens. Als Navratilova terugkomt, zullen haar tegenstandsters dat nog wel merken. Ik kan me wel voorstellen dat ze is gaan twijfelen. Een bepaalde manier van leven loslaten is niet makkelijk. Daarom ben ik blij dat ik in het voetbalwereldje kon blijven hangen. Het is een wereld waarin ik me thuis voel.”

J. Huijbers, sportpsycholoog: “Voor uitzonderlijke talenten als Navratilova is sport hun leven, is hun talent hun leven. Dan is het knap vervelend als dat lichaam minder wordt. Maar talent is a-specifiek. Cruijff had ook een geweldig tennisser kunnen worden, Navratilova een groot voetballer. Ze vergist zich door te denken dat ze alleen maar kan tennissen. Ze kan beter gaan golfen of zo, ook daar kan ze goed in worden. En dat kun je tot op zeer hoge leeftijd op niveau doen. Het heeft iets pathetisch als ze weer gaat tennissen.”

Rob Druppers, atleet (33), won zilver op de 800 meter op het WK van 1983, werkt aan comeback: “Ik ben op m'n 29ste gestopt met atletiek omdat ik last had van blessures. De jaren daarna liep ik niet meer. Ik ging ook niet kijken naar wedstrijden. Vorig jaar ging ik met collega's van m'n werk toch weer wat lopen. Voor de lol. Dat beviel. En ja, dan komt de topsporter in je toch weer boven. Dan wil je meer. Vorig jaar heb ik vrij fanatiek getraind, dit jaar hoop ik weer wedstrijden te lopen. Maar de laatste tijd protesteert mijn lichaam. Ik hoop dat ik door dit dal kom, zo niet dan is er niets aan de hand. Ik hoef niet naar de Spelen of zo. Het moet vooral leuk blijven. Ik heb een drukke baan en mis de erkenning die de sport met zich meebracht niet. Voor iemand als Navratilova ligt dat misschien anders. Het zou triest zijn als ze terugkomt omdat ze in een zwart gat is gevallen.”

    • Paul de Lange