Sinn Fein-leider Gerry Adams krijgt toch een visum voor VS

WASHINGTON, 2 MAART. De Amerikaanse president Clinton heeft besloten een nieuw visum te verlenen aan Gerry Adams, de leider van Sinn Fein, de politieke arm van het Ierse Republikeinse Leger (IRA), voor een bezoek ter gelegenheid van St. Patricks Day (17 maart). Maar Adams mag geen geld inzamelen of een bezoek aan het Witte Huis brengen. Deze beperkingen houden verband met de recente twee bomaanslagen door de IRA in Londen, waarmee de organisatie een eind maakte aan een 17 maanden oud staakt-het-vuren in haar oorlog tegen Groot-Brittannië om de toekomst van Noord-Ierland.

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis is het besluit Adams toch een visum te geven genomen om het vredesproces vooruit te helpen. Maar zolang het staakt-het-vuren niet is hersteld, mag Adams het Witte Huis of andere regeringsdepartementen niet bezoeken, noch hoge regeringsvertegenwoordigers spreken. De afgelopen twee jaar heeft Adams Nationaal Veiligheidsadviseur Anthony Lake tamelijk regelmatig ontmoet.

Het Witte Huis heeft zijn contacten met Adams voortgezet na het verbreken van het staakt-het-vuren, om de IRA via hem ertoe te bewegen het bestand te herstellen. Tot dusverre heeft de beweging dat niet willen doen. (Reuter)