Record van 'rebel' Christine Aaftink op schaatssprint

CALGARY, 2 MAART. Terwijl Japanner Manabu Horii in Calgary bij de wereldbekerwedstrijden het mondiale record op de 1000 meter verbeterde, verraste Christine Aaftink op een wat lager niveau met een Nederlands record op de sprint. De Aziatische schaatser Horri kwam uit op een tijd van 1.11,67. De oude toptijd stond op naam van Kevin Overland, die eind vorig jaar in 1.12,19 eindigde. De in Nieuwegein wonende sprintster Aaftink legde de 500 meter op de overdekte olympische baan van 1988 af in 40,14 seconden. Het oude nationale record stond sinds 29 januari 1994 eveneens op naam van Aaftink. Ook toen schaatste ze in Calgary, met 40,24 seconden als resultaat.

Aaftink is de Nederlandse veterane van het vrouwenschaatsen. Ze maakte in het seizoen 1987-1988 haar debuut in de kernploeg. In het begin van de jaren negentig behaalde ze internationaal de beste prestaties. Ze eindigde tweemaal als derde bij de WK sprint. Vooral de laatste jaren ging het minder met Aaftink. In 1995 raakte ze na drie Nederlandse kampioenschappen op rij haar nationale sprinttitel kwijt aan Annamarie Thomas. Ook dit jaar begon niet veelbelovend. De prestaties bleven uit en de Nieuwegeinse kon niet overweg met sprintcoach Leen Pfrommer. Ze stapte in december uit de kernploeg.

De 'dissidente' beschouwt deze beslissing als een bevrijding. “Uit dit Nederlandse record blijkt opnieuw dat ik de juiste keuze heb gemaakt”, zei Aaftink. “Ik wist zelf dat ik hard kon rijden. Ik ben altijd in mezelf blijven geloven, hoewel anderen mij al hadden afgeschreven.”

Volgens Aaftink bewijst deze goede prestatie wederom dat een spinter pas echt kan presteren als hij regelmatig op snel ijs rijdt. “Ik heb heerlijk getraind. Hier kan je echt goed snelheid krijgen en dat heb je nodig als sprinter. Ik kon zelfs in het spoor van Ritsma blijven. Het is jammer dat ik geen 39'er heb kunnen rijden. Maar ik krijg nog een tweede kans.”

De Russin Zjoerva won de 500 meter bij de vrouwen en verstevigde hiermee haar leidende positie in het algemeen klassement. Met een tijd van 39,20 bleef ze een ruime halve seconde boven 's werelds beste tijd van Bonnie Blair (38,69). Sandra Zwolle eindigde met een tijd van 40,80 als vijftiende.

Op de sprint in Calgary bleven de verwachte wereldrecords uit. De Rus Klevsjenja was echter wel heel dichtbij. Met een tijd van 35,80 bleef de wereldkampioen sprint slechts vier honderste onder 's werelds beste tijd van Dan Jansen (35,76). Ook de Japanner Horii bleef onder de 36 seconden (35,87). In totaal hebben nu vijf schaatsers deze magische grens overschreden. De Japanners Shimizu (35,83) en Yasunori Miyabe (35,68) reden eveneens onder de 36 seconden. De enige Nederlander op deze afstand, Gerard van Velde, werd twaalfde in een tijd van 36,94.

Rintje Ritsma heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary als eerste Nederlander een startbewijs voor de WK afstanden medio maart in Hamar veilig gesteld. De Fries won het eindklassement van de 5000 meter voor Gianni Romme en de Japanner Keiji Shirahata. Een overwinning die hem 15.000 dollar, omgerekend 22.000 gulden, opleverde. De beste Nederlandse schaatsers in het klassement plaatsen zich rechtstreeks voor de wereldtitelstrijd. Het sectiebestuur langebaan wijst de andere rijders na overleg met de coaches aan. Op de 5000 meter heeft Oranje twee startplaatsen. Na vijf wereldbekerwedstrijden voerden Ritsma en Romme het klassement aan. De winnaar moest komen uit de laatste rechtstreekse ontmoeting in Calgary.

Ritsma, die vorige week ook de 5000 meter in Milwaukee won, nam al direct afstand van zijn concurrent. De Europees- en wereldkampioen reed lange tijd op het schema van het Nederlands record, dat met 6,39,40 op naam staat van Bart Veldkamp. “Rintje heeft het geprobeerd”, zei zijn coach Wopke de Vegt. “Hij kon de lage rondjes echter niet vasthouden. Het ijs is snel, maar niet snel genoeg.”

Romme finishte met een persoonlijk record van 6.44,73 als zesde. Hij won met zijn tweede plaats 10.000 dollar (16.000 gulden) en lijkt ook zeker van een startbewijs bij de WK. Evenals Ids Postma, die als derde eindigde (6.44,08). Met dit resultaat passeerde hij Hersman, achtste in en persoonlijk record van 6.47,82, in de stand van de wereldbeker. Hij eindigde als zesde.

Annamarie Thomas won in Calgary de wereldbekerwedstrijd over 1500 meter gewonnen. Ze eindigde in 2.01,60, een persoonlijk record. De Japanse Uehara werd tweede in 2.01,92. Gunda Niemann moest genoegen nemen met de derde plaats. De Duitse schaatsster won wel het eindklassement van de wereldbeker over 1500 meter. De derde plaats in die eindrangschikking was voor Thomas. Sandra Zwolle werd op de 1500 meter in Calgary zesde (2.02,74), Tonnie de Jong negende (2.03,81) en Barbara de Loor vijftiende (2.05,63).