Otten en Verheul voor Aristeion voorgedragen

DEN HAAG, 2 MAART. De schrijvers Willem Jan Otten en Kees Verheul en de vertalers Edu Borger en Bertie van der Meij zijn door de Raad voor Cultuur voorgedragen als Nederlandse kandidaten voor de Europese Literatuurprijs, de Aristeion.

Willem Jan Otten is voorgedragen met zijn in 1994 verschenen boek Ons mankeert niets, een roman over een huisarts die geconfronteerd wordt met euthanasie. Kees Verheul doet aan de Europese competitie mee met zijn essaybundel Het mooiste van alle dingen, waarin hij beschouwingen heeft gebundeld over zijn tijd in Amerika en over Italiaanse cultuur.

De Aristeion-prijzen, een initiatief van de Europese Commissie, zijn bedoeld voor originele werken en vertalingen die in de drie voorafgaande jaren in de Europese Unie zijn verschenen. Elk land mag maximaal twee titels per categorie insturen. In het najaar maakt een internationale jury zes nominaties bekend waarna in december in de culturele hoofdstad van Europa Kopenhagen de winnaars worden aangewezen. De Nederlandse voorselectie werd gemaakt door commissie, onder voorzitterschap van Rudi van der Paardt. Eerder werd de prijs onder anderen gewonnen door de Nederlanders Cees Nooteboom en Frans van Woerden.