Massamoordenaar was Tiroler separatist

ROME, 2 MAART. Een extremistische Duitstalige separatist uit de Italiaanse provincie Zuid-Tirol die zes mensen heeft vermoord, heeft gistermiddag zelfmoord gepleegd nadat de politie hem in het nauw had gedreven.

Vier moordaanslagen op willekeurige mensen in de kuuroord Merano, in de Italiaanse Alpen, hadden de afgelopen drie weken tot grote angst geleid onder de bevolking. De eerste slachtoffers waren een topman van de Duitse Bundesbank en zijn vriendin. Een paar dagen later volgde een boer. Dinsdagavond werd in het hart van Merano weer een man doodgeschoten, maar zijn vriendin kon vluchten en gaf de politie een signalement.

Gistermorgen ontdekte de politie bij een voetbalveld net buiten Merano weer een lijk, dat van een metselaar. Toen een agent daarna polshoogte wilde nemen in een boerderij in de buurt, werd hij in zijn gezicht geschoten. De agent overleed een paar uur later in het ziekenhuis.

Het gebouw werd meteen omsingeld door de politie, waarna een felle schietpartij tussen agenten en de seriemoordenaar ontstond die een paar uur duurde. Met traangasgranaten, die de boerderij in brand zette, wist de politie de moordenaar op te jagen. Volgens een politiewoordvoerder heeft hij zelfmoord gepleegd toen duidelijk werd dat hij niet meer kon ontsnappen. Hij had in zijn hand een pistool kaliber .22, een wapen dat in dat gebied wordt gebruikt voor de jacht op herten en waarmee de eerdere moorden zijn gepleegd.

De daders is geïdentificeerd als de veertigjarige Ferdinand Gamper, een ongetrouwde herder die deel uitmaakte van de Duitstalige meerderheid in de provincie Zuid-Tirol, voor de Italianen Alto Adige. Gamper had neonazistische sympathieën en was ook lid van de Schützen, een separatistische organisatie van Duitstaligen waarin folklore en geweld in het verleden vaak hand in hand zijn gegaan.

De politie vermoedt dat de moord op de Duitse bankier Hans Detmering een vergissing van Gamper is geweest omdat verder alleen Italiaanstaligen zijn vermoord. Waarschijnlijk sprak Detmering Italiaans met zijn vriendin.