Kroonluchters

Bij alles wat er geschreven (NRC HANDELSBLAD, 17 februari) en gezegd wordt over de nieuwe kroonluchters in de voormalige vergaderzaal van de Tweede Kamer, wordt het steeds zo voorgesteld alsof deze zo'n bijzonder ontwerp zijn van de kunstenaar.

Maar of men ze nu mooi vindt of afschuwelijk, origineel zijn ze in ieder geval niet! Wat we hier zien zijn (vele malen vergrote) modellen van een enkele jaren geleden ontdekt type molecule, dat bij chemici bekend is onder de naam buckyball of meer officeel buckminsterfullereen. Dit type staat bij chemici zeer in de belangstelling, aangezien zij hier vele toepassingsmogelijkheden in zien.

Als een kunstenaar het leuk vindt om kroonluchters deze vorm te geven mag hij natuurlijk zijn gang gaan, (of iedereen daar gelukkig mee is, is een ander verhaal), maar laat er niet beweerd worden, dat het zijn ontwerp is!

    • Mw.Ir. I.E. van der Wissel