Kabinet achter langer boedelkrediet Fokker

DEN HAAG, 2 MAART. Het kabinet heeft ingestemd met het voorstel van minister Wijers van Economische Zaken om de termijn van het boedelkrediet voor Fokker met veertien dagen te verlengen.

Het boedelkrediet liep tot 1 maart. De verlenging kost geen extra geld, zo zei vice-premier H. Dijkstal na afloop van de Ministerraad. Het oorspronkelijke boedelkrediet bedraagt 255 miljoen gulden. Daarvan is inmiddels rond de 200 miljoen gebruikt. Veel meer dan een verlenging van het boedelkrediet is volgens Dijkstal niet mogelijk en ligt ook niet voor de hand.

Het ministerie van Economische Zaken beaamt dat een verlenging van het boedelkrediet niet veel extra zal kosten. “Hooguit 20 miljoen gulden”, zo zegt een woordvoerder van het ministerie desgevraagd. Hoeveel boedelkrediet wordt opgebruikt is een tamelijk technische zaak, die afhangt van afspraken met banken en de bedrijfsverenigingen.

Volgende week wordt meer duidelijkheid verwacht over de perspectieven op een overname van Fokker door het Koreaanse Samsung en de interesse van de Chinese vliegtuigbouwer AVIC. Ook een doorstart van Fokker met de hulp van Nederlandse banken en industriële partners is nog mogelijk, al wordt de kans daarop door deskundigen klein geacht.