Izquierda Unida (IU).

Linkse oppositiecombinatie die wordt overheerst door de Spaanse communistische partij (18 zetels). Zowel de IU als de communisten staan onder de strenge leiding van Julio Anguita. Wordt bewonderd door zijn aanhangers vanwege zijn warsheid van compromissen en om zijn scherpe analyses en verafschuwd door zijn tegenstanders vanwege zijn nog ongebroken communistische ideeën en zijn tyrannieke neigingen.

IU wist de afgelopen jaren steeds meer teleurgestelde PSOE-kiezers aan zich te binden met vlammende kritiek op de regering. Binnen de partij is een niet onbelangrijke fractie voorstander van samenwerking met de PSOE, als de uitslag daar onvoorzien toch aanleiding toe zou geven. Maar persoonlijke animositeit tussen Anguita en González zou dat moeilijk maken.

    • Steven Adolf