Heilige grond (9)

Het botenhuis van Amsterdamse roeivereniging Nereus, opgericht in 1885, ligt bij de Berlagebrug aan de Amstel. Het eerste onderkomen was een oude schuit. De eerste loods stond ter hoogte van de Smaragdstraat. Bij verhuizingen is de studentenvereniging steeds iets verder van het centrum van de stad vandaan geschoven. In de oorlog werd de houten loods afgebroken door de bezetter. Het huidige botenhuis, gebouwd in 1953, is een ontwerp van architect Jan van der Linden, een leerling van Berlage. Nereus bezit niet alleen het record aantal van 31 overwinningen in de traditionele Varsity, maar is min of meer hofleverancier voor de nationale selectie.

Nereus was oorspronkelijk een subvereniging van het Amsterdamse studentencorps. Sinds 1970 mogen ook niet-leden lid worden. De vereniging is het laatste decennium fors gegroeid. Van de zeshonderd leden is ongeveer de helft man. Nereus telt ongeveer zeventig boten. Aan de overkant van de Amstel ligt de burgerroeivereniging De Hoop. Stroomopwaarts bevinden zich verder RIC, Poseidon, Sk⊘ll en Willem III.