Griekenland eist terugtrekken van Italiaan en Nederlander; Militaire attaché 'spioneerde'

ATHENE/DEN HAAG, 2 MAART. Griekenland wil dat de Nederlandse en Italiaanse regering hun militaire attaché uit Athene terugtrekken. De twee attachés werden eind januari op het eiland Lesbos aangehouden op verdenking van het verzamelen van informatie over Griekse militaire installaties.

Dit heeft een Griekse regeringswoordvoerder bekendgemaakt. De ministeries van Buitenlandse Zaken en van Defensie in Den Haag reageerden gisteravond met de korte mededeling dat de Nederlandse militaire attaché, M.Th. Thissen-Schotgerrits, “binnenkort voor verlof terugkomt naar Nederland”. Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontbood de Griekse ambassadeur in Rome en eiste opheldering.

De Nederlandse en Italiaanse militaire attaché werden op 27 januari gearresteerd. Op het eiland Lesbos werden aantekeningen van de attachés gevonden die volgens de Griekse regering “betrekking hebben op informatie over militaire installaties”. De aanhoudingen hadden plaats drie dagen voordat Griekenland bijna in een gewapend conflict met Turkije raakte over een onbewoond eilandje in de Egeïsche Zee. Op het moment van de arrestaties hadden Griekse en Turkse vlootverplaatsingen plaats.

Het nieuws over de attachés kwam gisteren naar buiten via de Griekse parlementariër Vounatsos, die de Italiaans en Nederlandse attaché ervan beschuldigde dat ze “spioneerden” voor Turkije. Volgens Vounatsos waren notities gevonden met daarop de “namen en nummers van Griekse schepen, havens en luchthavens”. Vounatsos vertegenwoordigt als parlementariër het eiland Lesbos en claimt dat enkele Turkse eilanden nabij Lesbos aan Griekenland toebehoren. De Griekse regering maakte gisteren geen melding van spionage door de militaire attachés, maar verklaarde dat de twee “voor professionele doeleinden informatie vergaarden”.

De escalatie van het conflict tussen Turkije en Griekenland betrof een eilandje - Imia in het Grieks en Kardak in het Turks - in de eilandengroep Dodekanesos. Het begon toen de kapitein van een Turks schip dat bij het eilandje was vastgelopen, Griekse hulp weigerde omdat het eilandje volgens hem Turks grondgebied was. Vervolgens landden Turkse journalisten op het eilandje, haalden de Griekse vlag neer en hesen de Turkse vlag. De Griekse marine plaatste opnieuw de Griekse vlag, waarna de twee landen overeenkwamen beide vlaggen weg te halen.