Frisgewassen rapper stelt vol Paradiso teleur

Concert: Genius/GZA. Gehoord: 29/2 Paradiso, Amsterdam.

De kleding van rappers laat een nieuwe ontwikkeling zien. Het vereiste uniform bestaat niet meer per se uit laaghangende broeken en overdreven grote sweatshirts met capuchon, zo toonde gisteravond Genius. Deze rapper uit New York betrad het podium in frisgewassen vrijetijdskleding: wit-blauw regenjack met daaronder een bijpassend polo-shirt.

Genius heeft een overwicht dat ook zonder toeters en bellen kan. Hij is rapper van de Wu-Tang Clan, een van de weinige rapcrews van het moment die nog inventief muziek maakt, en heeft vorig jaar een fantastische solo-plaat uitgebracht, Liquid Swords. De muziek van de Wu-Tang Clan en ook van Genius-solo, is niet uitgesproken agressief, ze is eerder omfloerst. Met gedempt klinkende hiphop-ritmes en samenvloeiende samples creëert Genius een benauwende sfeer, waar zijn stem als die van een plaaggeest doorheen laveert.

De Wu-Tang Clan en Genius hebben de gewelddadigheid die zoveel rappers in hun teksten verwerken, op een ander niveau gebracht. Bij hen speelt de ellende zich niet direct af bij mensen van vlees en bloed, het zijn vooral cartoon-figuren, bij voorkeur Japanse manga-poppetjes, die moeten lijden.

De verwachtingen gisteravond bij het optreden van de Newyorkse held waren hooggespannen, en er waren zoveel mensen toegstroomd dat Paradiso eruit zag als een belegerde vesting. Aan alle kanten zochten fans een manier om nog naar binnen te komen in de uitverkochte zaal. Uiteindelijk werd er zelfs een nooddeur geforceerd. Maar Genius' verrichtingen deed al deze inspanningen geen recht. Niet tekstueel, niet muzikaal en niet in zijn lauwe presentatie.

Van de muziek, voortgebracht door een dj met grammofoonplaten, was nauwelijks iets te horen en de microfoons, van Genius en zijn rappende handlanger, kraakten. Het was aardig dat de rappers zich nogal eens overgaven aan improvisatie, de 'freestyle', maar die ging steeds als een nachtkaars uit. Genius lijkt bescheiden, en dat is op zichzelf bijzonder in de rap-wereld. Maar dit optreden was wel wat tè bescheiden.

    • Hester Carvalho