De Nederlandse 'ontwikkeling' in internationaal perspectief

Canada had in 1992 al het ontwikkelingsniveau dat voor Nederland pas dit jaar wordt verwacht. Dit blijkt uit het Human Development Report van de Ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties (UNDP). Canada is tevens aanvoerder op de wereldranglijst die het welzijn van mensen aangeeft. Maatstaf is de zogenoemde ontwikkelingsindex, die economische factoren als het Bruto National Produkt (BNP) per hoofd van de bevolking en de koopkracht combineert met met sociale indicatoren als de levensverwachting en het gemiddelde onderwijspeil van de bevolking.

Doordat ook sociale indicatoren worden gewogen lopen landen als de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), met een hoger BNP per hoofd van de bevolking dan Nederland in 1992, gemeten in welzijn ver achter op Nederland. Het welzijnsniveau van de VAE anno 1992 was namelijk gelijk aan dat van Nederland in 1965. Nederland, dat wat BNP per hoofd van de bevolking betreft slechts de twintigste plaats op wereldranglijst inneemt, stond in 1992 op de vierde plaats van de op het welzijnsniveau gebaseerde wereldranglijst. Mede door de goede gezondheidszorg, de hoge levensverwachting en de goede onderwijsmogelijkheden zou Nederland het 'prettigste' land van Europa zijn om in te wonen.

    • Diederik van Erven Dorens