Cijfers Getronics jagen beurs uit dak

AMSTERDAM, 2 MAART. Akzo Nobel beet maandag het spits af met een licht tegenvallend resultaat. Beleggers waren evenmin enthousiast over de voorzichtige winstverwachting die DSM topman De Bree donderdag uitsprak. “De Amsterdamse effectenbeurs begint aardig in te lopen op de beurzen van Londen, Stockholm en Frankurt”, constateerde Getronics-topman Risseeuw die gisteren een stijging bekendmaakte van de netto winst met 22 procent tot 97,5 miljoen gulden. De tevredenheid van Risseeuw gold niet alleen de Amsterdamse effectenbeurs als geheel, maar vooral ook de koersontwikkeling van het aandeel Getronics.

Getronics, lang een achterblijver in koersontwikkeling, eindigde de week op 105,20 gulden, een winst van 8,40 gulden. Sinds begin dit jaar is de koers van het aandeel geëxplodeerd met bijna dertig gulden. Analist E. Flick van Rabo-effectenbank is “aangenaam verrast” door de jaarcijfers. “Getronics is langzaam maar zeker een solide groeifonds geworden”, zegt hij.

Tijdens een gelikte presentatie speculeerde Risseeuw gisteren op een grote buitenlandse overname. “Wij willen in niet al te kleine stapjes internationaliseren,” zei hij. “Wij hebben grote klanten”, licht Risseeuw toe, “die willen met grote partijen zaken doen”.

Getronics zoekt bovendien een winstgevende overnamekandidaat. “Wij hebben niet de ambitie een wonderdokter te zijn”, zegt Risseeuw. Voor de overname van een gezonde branchegenoot, bij voorkeur in Scandinavië of Groot Brittannië, zal Getronics fors in de buidel moeten tasten. Risseeuw acht een emissie zeer wel mogelijk, maar garandeert dat de winst per aandeel als gevolg daarvan niet zal verwateren.

De conjunctuurgevoelige aandelen DSM en Akzo Nobel presteerden deze week zwak. De jaarwinsten van beide chemiegiganten voldeden aardig aan de verwachtingen, maar de vooruitzichten voor het lopende boekjaar zijn matig. Dat wekt nauwelijks verbazing in het licht van de afzwakkende economische groei. Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte deze week bekend dat de groei van het bruto nationaal produkt in Nederland in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar vrijwel is stil gevallen.

Het aandeel Van Ommeren, traditioneel evenals Akzo en DSM een cyclisch fonds, onttrok zich aan de malaise. Van Ommeren maakte een netto winstsprong bekend met 26,1 miljoen tot 80,3 miljoen gulden. Het aandeel steeg deze week met 3,60 gulden tot 55,60 gulden. Met de toegenomen activiteiten in groeiregio Azië lijkt Van Ommeren een minder voor de hand liggend slachtoffer van een afzwakkende groei in West-Europa.

Medio deze week onthulden de olieconcerns Mobil en BP een Brits-Amerikaanse samenwerking in Europese distributie en raffinage. “Ik ben onder de indruk, dit is een major move”, zegt analist Q. Mulder van ING Barings. Het aandeel Koninklijke Olie - Europees marktleider en mogelijk gedupeerd door een nieuwe sterke marktpartij - sloot de week slechts drie dubbeltjes lager op 228,80 gulden.“Elke rationalisatie wordt door ons verwelkomd”, stelde een woordvoerder van Shell gisteren, maar volgens Mulder is deze uitspraak gebaseerd op wishful thinking: “Shell hoopt natuurlijk dat BP en Mobil in de capaciteit gaan snijden en dat de prijzen zullen stijgen”, zegt hij. “Daar ben ik bepaald niet van overtuigd. De nieuwe topmannen bij BP en Mobil zullen agressief herstructureren, maar vaak blijkt dat raffinaderijen niet worden gesloten, maar verkocht. Op die manier wordt een capaciteitsdaling, en mogelijk prijsherstel, nog altijd niet gerealiseerd”.

In de komende week brengen VNU, Hoogovens, Ahold, Stork, Hunter Douglas en Gist Brocades resultaten over het afgelopen jaar naar buiten.

    • Michiel van Nieuwstadt