Breukink en Bruyneel leiden ploeg-Raas

ROTTERDAM, 2 MAART. Van de drie Nederlandse profploegen beschikt de Rabobank-formatie van Jan Raas over het meeste geld en de beste coureurs. Erik Breukink verliet het Spaanse Once voor de ploeg van Raas. Hij deelt in de grote ronden de koppositie met zijn Belgische ploeggenoot Bruyneel. De Deen Sörensen is op papier de beste renner voor de klassiekers. Danny Nelissen kreeg een profcontact bij de Rabo-ploeg, nog voordat hij in oktober 1995 wereldkampioen werd bij de amateurs. Manager Raas zit voortaan niet meer achter het stuur van de ploegleiderswagen. Theo de Rooy is zijn vervanger.

Bij TVM blijft Cees Priem verantwoordelijk voor het technisch beleid. Hij rekent vooral op de sprinterskwaliteiten van Jeroen Blijlevens, de Brabantse lieveling die vorig jaar een etappe won in de Tour en in de Vuelta. De TVM-formatie heeft weinig veranderingen ondergaan. Harmeling en Rooks namen afscheid. Onder de nieuwkomers bevindt zich nationaal amateurkampioen Steven de Jongh.

Van de buitenlandse ploegen blijft het Spaanse Banesto blikvanger met vijfvoudig Tourkampioen Miguel Indurain. El Rey moet het dit seizoen stellen zonder drie belangrijke knechten: de Amerikaan Hampsten, de Fransman Rué en de Spanjaard Montoya. Indurain heeft in verschillende interviews aangegeven aan het eind van dit seizoen wellicht te stoppen met de wedstrijdsport. Als hij deze zomer voor de zesde keer de Tour op zijn naam schrijft, betekent dit een een unicum in de wielerhistorie.

Bij Once is Jalabert de te kloppen renner. De Fransman die vorig seizoen de succesvolste coureur was, heeft de afgelopen weken zijn grote vorm reeds gedemonstreerd. Nieuw bij Once is de Bask Zarrabeitia, die in 1994 als tweede eindigde in de Vuelta. De Zwitser Zülle, vorig jaar tweede in de Tour, mag deze zomer opnieuw het gevecht aangaan met Indurain.

De meest succesvolle ploeg van 1995, het Italiaanse Mapei-GB, bleef vrijwel ongewijzigd. Oudgediende Toni Rominger, die vorig jaar de Giro op zijn naam schreef, richt zich dit seizoen volledig op de Tour de France. De Spaanse wereldkampioen Olano rijdt alleen de Giro en de Vuelta. De beoogde opvolger van Indurain wordt langzaam klaargestoomd voor het grote werk. In de klassiekers moeten Ballerini, Museeuw en Bortolami bij Mapei voor de zeges zorgen.

Van de Italiaanse ronderenners bij Carrera verkeert Chiappucci in de nadagen van zijn wielerloopbaan. Zijn opvolger en teamgenoot Pantani heeft deze week de training hervat, nadat hij bijna een half jaar lang van een zwaar ongeluk heeft gerevalideerd. Het is de vraag of Pantani zijn trainingsachterstand nog weet goed te maken. Vorig jaar was hij de ongekroonde bergkoning in de Tour.

In België is de spoeling bijna net zo dun als in Nederland. Wilfried Nelissen is bij Lotto hoopt uit de schaduw te treden van landgenoot Museeuw. Nelissens ploeggenoot Tsjmil heeft zijn hoop gevestigd op een tweede zege in Parijs-Roubaix. De Moldaviër hoeft geen rekening meer te houden met de Franse veteraan Duclos-Lasalle, die onlangs zijn fiets definitief aan de kant heeft gezet.