Anti-Japan

Ik ben zeer teleurgesteld door het artikel 'Een oorlog tegen Japan zou het mooiste zijn' (NRC HANDELSBLAD, 17 februari). Als Japanner heb ik een volkomen begrip voor anti-Japanse ressentimenten bij Koreaners, Chinezen en andere aziatische volken.

Wat me teleurstelt is echter de teneur van dit artikel.

Het stuk begint met: “Tokio hoeft maar met een vinger over de grens te wijzen om diepgewortelde anti-Japanse ressentimenten in de regio op te rakelen”. En het eindigt als volgt: “Toen een zware aardbeving de Japanse stad Kobe vorig jaar verwoestte en 5.000 mensen de dood vonden, huppelde een Koreaanse medewerker van de Nederlandse ambassade in Seoul door de gangen. 'Ze krijgen hun verdiende loon', riep hij.”

Ik kan nauwelijks aan de indruk ontkomen, dat de auteur, Lolke van der Heide, die diepgewortelde anti-Japanse ressentimenten deelt en dat hij eigenlijk achter de Koreaanse medewerker van de Nederlandse ambassade schuilt. De kop staat tussen aanhalingstekens, maar nergens in het nogal lange artikel valt zulke bewering te vinden. Er staat wel: “De beste manier om vriendschap met de Japanners te sluiten is door hen te verslaan, indien mogelijk door een oorlog... Helaas een oorlog is niet mogelijk, daarom moeten we Japan op andere terreinen verslaan, op het gebied van de cultuur, de technologie en de moraliteit”, aldus Kim Jin Hyun, een naaste adviseur van president Kim Young Sam. Zou de heer Van der Heide de Koreaan willen adviseren om toch voor een oorlog te kiezen?

    • Prof.Dr. T. Muraoka