Aankomende student kan door truc langer beurs krijgen

DEN HAAG, 2 MAART. Studentendecaan H. Beks van de Hogeschool van Utrecht doet studenten die komend jaar gaan studeren een truc aan de hand waardoor ze een jaar langer recht hebben op een studiebeurs. Studenten die in september beginnen met een studie aan hogeschool of universiteit zouden zich al per 1 juli of 1 augustus moeten inschrijven bij de instelling. Als ze met ingang van dezelfde datum studiefinanciering aanvragen, blijven ze de prestatiebeurs voor en vallen ze onder de tempobeurs.

Beks doet deze suggestie in het HBO-Journaal van deze week. De studenten zouden door een vroege inschrijving recht hebben op vijf jaar beurs, in plaats van de vier jaar die studenten krijgen die op 1 september beginnen. Ze moeten dan wel voor het nu lopende studiejaar 2.250 gulden collegegeld betalen, maar het geld voor de niet ingeschreven maanden kunnen ze volgens Beks van hun universiteit of hogeschool terugvragen.

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs zegt dat 'de truc' in 1991 ook al werd gebruikt. Studenten die in september van dat jaar gingen studeren hadden recht op vijf jaar beurs. Daarvoor was dat zes jaar. “We hebben toen met de instellingen afgesproken dat ze daaraan geen medewerking zouden verlenen. Wij gaan ervan uit dat ze dat nu ook niet doen.” Maar de instellingen mogen dit zelf beslissen. De prestatiebeurs wordt per 1 september van kracht als de Eerste Kamer op 26 maart akkoord gaat. Studenten krijgen dan voor een periode van zes jaar een lening, die in een gift wordt omgezet als ze hun studie binnen vier jaar voltooien.