Woningbouw op Archeon na halvering schuldenlast

ALPHEN A/D RIJN, 1 MAART. De gemeente Alphen aan den Rijn wil met de ABN Amro bank onderhandelen over de bouw van woningen op het terrein van het archeologische themapark Archeon. Dit heeft het college van B en W gisteravond, met instemming van de gemeenteraad, besloten.

De gemeente blijft wel de voorwaarde stellen dat eigenaar ABN Amro Projectontwikkeling de schuld van tachtig miljoen gulden moet halveren voordat er met de bouw van woningen mag worden begonnen. Onderhandelingen met ABN Amro zijn de enige manier waarop het park zonder financiële steun van de gemeente uit de schulden kan komen, verklaarde de Alphense wethouder W. van der Veen Meerstadt gisteravond.

In een brief vraagt het college aan eigenaar ABN Amro om een garantie voor het voortbestaan van Archeon. Ook zouden de 175 werknemers van Archeon hun baan moeten behouden. Wethouder Van der Veen Meerstadt zei ervan uit te gaan dat de grond in kavels van vijfhonderd vierkante meter wordt opgedeeld. ABN Amro stelde onlangs voor 22 van de 62 hectare met huizen te bebouwen.

ABN Amro liet vanochtend weten het nieuws positief te ontvangen. “De impasse is doorbroken”, aldus een woordvoerder.

ABN Amro kocht de grond in 1991 aan voor 1,5 miljoen gulden, omgerekend een rijksdaalder per vierkante meter. Het rijk vulde de aankoopsom aan tot zes miljoen gulden. Inmiddels is de grondprijs gestegen naar vijfhonderd gulden per vierkante meter. De gemeente verwacht dat de bank met de verkoop van grond voor woningbouw de schuldenlast kan saneren.

De bezoekersaantallen van het archeologische themapark vallen tegen. In 1994 ging Archeon nog uit van 750.000 bezoekers per jaar, maar niet meer dan circa driehonderdduizend mensen hebben tot nu toe het park bezocht. Geldschieter ABN Amro vroeg daarop de gemeente de schuld van Archeon te saneren, maar Van der Veen Meerstadt zei gisteravond niet te willen “opdraaien voor de schulden van de bank”.