Winstsprong bij Getronics, splitst aandelen

AMSTERDAM, 1 MAART. Automatiseringsbedrijf Getronics heeft vanochtend een winststijging bekendgemaakt met 22 procent, tot 97,5 miljoen gulden, en een aandelensplitsing in een verhouding van één op vier.

In reactie op de mededelingen schoot het aandeel Getronics op de Amsterdamse effectenbeurs omhoog. De koers steeg van 94 gulden aan het slot van de handel gisteren tot 102 gulden rond het middaguur.

Voor 1996 verwacht president-directeur A.H.J. Risseeuw een groei van het resultaat die vergelijkbaar is met die over het afgelopen jaar. De omzet steeg met 21 procent tot 1,7 miljard gulden, mede als gevolg van de overname van het Utrechtse automatiseringsbedrijf Raet.

Getronics behaalde in het afgelopen jaar 28 procent van de omzet in het buitenland, dat was een jaar geleden nog 26 procent. Volgens Risseeuw hebben vooral de gunstige ontwikkelingen van de vestigingen in Scandinavië en Groot-Brittannië bijgedragen aan de sterke groei van de buitenlandse activiteiten. Risseeuw zei vanochtend verder te willen internationaliseren, “in niet al te kleine stapjes”. Uitgifte van nieuwe aandelen is daarbij een optie.

De cijfers van Raet worden per 1 september deels in de resultaten van Getronics meegeteld. Exclusief Raet nam de omzet van Getronics het afgelopen jaar toe met 9,5 procent. De automatiseringsmarkt groeide, volgens Gentronics, met vier tot vijf procent.

De overname van het Utrechtse automatiseringsbedrijf door Getronics en Roccade (elk 50 procent) werd eind vorig jaar voltooid na een moeizaam onderhandelingsproces met aandeelhouders, vakbonden en ondernemingsraad van Raet. Getronics verwacht dat de vooraanstaande positie van Raet op het gebied van onder meer personeelssystemen en salarisverwerking en de opdrachtgevers van de Utrechtse automatiseerder uitstekend kunnen worden gecombineerd met de activiteiten van Getronics.

“Groei door vorming van allianties is belangrijk in de turbulente markt voor informatisering en telecommunicatie”, aldus Risseeuw. Samen met PTT Telecom en Roccade werkt Getronics in de combinatie Trionet aan een netwerk dat zal kunnen uitgroeien tot een netwerk waarmee overheidsinstanties alle vormen van datatransport kunnen uitvoeren.

Het bedrijfsresultaat van Getronics is in het afgelopen jaar met 29 procent toegenomen tot 143,5 miljoen gulden. De operationele marge steeg van 7,9 tot 8,4 procent. Het aantal medewerkers van Getronics steeg in het afgelopen jaar met tien procent tot 5300, van wie 4300 in Nederland.

Volgens Risseeuw willen grote klanten van Getronics steeds vaker de automatisering volledig uit handen geven. Zo heeft het bedrijf samen met Roccade de automatiseringsafdeling van de ANWB overgenomen en omgezet in een zelfstandig bedrijf dat ook voor andere instanties actief is in administratieve automatisering.