Tribunaal klaagt Djukic aan wegens oorlogsmisdaden

DEN HAAG, 1 MAART. De Bosnisch-Servische generaal Djordje Djukic is door het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië aangeklaagd wegens schending van het oorlogsrecht en misdaden tegen de menselijkheid.

Dat maakte aanklager Richard Goldstone vanmorgen bekend bij de hervatting van de hoorzitting over het verzoek van de advocaten van de generaal om hem vrij te laten. Volgens de aanklacht heeft generaal Djukic als hoofdverantwoordelijke voor de logistiek meegewerkt aan operaties van het Bosnisch-Servische leger, waaronder het beschieten van burgerdoelen gedurende de belegering van Sarajevo tussen mei 1992 en december 1995. Goldstone zei dat het onderzoek tegen de generaal nog niet afgerond is en dat wijzigingen of aanvullingen van de aanklacht mogelijk zijn. De advocaten van de generaal hebben aangekondigd dat Djukic zich niet-schuldig zal verklaren.

De aanklacht komt op het moment dat het tribunaal een beslissing zou nemen over mogelijke vrijlating van de generaal. Deze had eergisteren te kennen gegeven niet langer te willen meewerken aan het tribunaal, nadat duidelijk was geworden dat hij op 12 februari uit Sarajevo naar Den Haag was overgebracht om te dienen als getuige in de aanklachten tegen de Bosnisch-Servische leider Karadzic en diens opperbevelhebber Ratko Mladic. De generaal zei te willen terugkeren naar Sarajevo.

Aanklager Goldstone zei vanmorgen dat het niet 'netjes' van het tribunaal zou zijn de generaal als getuige vast te houden in Den Haag, in de hoop dat hij zijn houding zou veranderen en alsnog met de aanklager zou meewerken in een zaak tegen Karadzic of Mladic. De aanklager was tegen Djukic echter ook een onderzoek begonnen dat inmiddels voldoende bewijsmateriaal had opgeleverd voor een aanklacht. De generaal zal in hechtenis blijven in het cellencomplex van het VN-tribunaal in de gevangenis van Scheveningen.

Het tribunaal heeft voor kolonel Aleksa Krsmanovic gisteren een verlenging van zijn hechtenis aangevraagd van een maand. Krsmanovic werd samen met Djukic in Sarajevo aangehouden en naar Den Haag overgebracht. Volgens een woordvoerder van het tribunaal is Krsmanovic “zowel een potentiële verdachte als een mogelijke getuige”.

Pagina 5: Generaal Djukic aangeklaagd

Eén vergrijp is genoeg voor een aanklacht. Voor Goldstone werd net op tijd aantoonbaar dat Djukic als hoofd van de Bosnisch-Servische aan- en afvoertroepen verantwoordelijk was voor het transport van wapens naar de bergen rond het voortdurend beschoten Sarajevo. In de aanklacht staat dat dit niet om militaire redenen gebeurde, maar om de burgerbevolking “te doden, verwonden, terroriseren en demoraliseren.”

Voor Goldstone was er geen andere manier de generaal in Den Haag te houden dan op basis van de huidige aanklacht, omdat de generaal niet tegen zijn 'president' wilde getuigen en eergisteren duidelijk was geworden dat het tribunaal (nog) niets tegen hem in te brengen had. Het was echter geen geheim dat Djukic wel degelijk ook als potentiële verdachte was aangemerkt.

Wat de verdediging vooral heeft willen bereiken met de motie om hem onmiddellijk vrij te laten - die begin deze week werd behandeld - was duidelijkheid te krijgen over de status van de generaal en de aanklager te dwingen kleur te bekennen. Het grote voordeel van de huidige status van Djukic als beklaagde is, is dat hij niet hoeft terug te keren naar Sarajavo, waar hem een langdurig onderzoek wacht door de Bosnische regering, die ervan overtuigd zijn dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan genocide. Daarop staat de doodstraf.