Sanitair zet Sphinx Gustavsberg op verlies

MAASTRICHT, 1 MAART. Tegenvallende verkopen en dalende marges in Frankrijk en Duitsland nopen keramiekproducent Sphinx Gustavsberg tot een reorganisatie van de sanitairdivisie (2.250 werknemers). Vooral in de produktievestiging in het Duitse Wallhausen worden harde ingrepen verwacht. Door een reorganisatievoorziening komt de Limburgse onderneming dit boekjaar, dat op 31 maart afloopt, in de rode cijfers terecht.

De moeilijkheden doen zich voor sinds het laatste kwartaal van 1995. In Frankrijk, dat eind vorig jaar getroffen werd door massale stakingen, is het consumentenvertrouwen flink gedaald. Daardoor is de verkoop onder druk komen te staan. “We zien er minder mensen in onze showrooms”, zei president-directeur J. van Vliet van Sphinx Gustavsberg gisteren.

In Duitsland vallen de verkopen tegen in verband met teruglopende activiteiten in de bouwnijverheid. Ook heeft de onderneming op deze markt last van toenemende, goedkope importen uit Zuid- en Oost-Europa.

Van Vliet kan nog geen details bekendmaken van de op handen zijnde reorganisatie. Wel staat vast dat de produktiecapaciteit in Duitsland “behoorlijk” moet worden ingekrompen. “Dat daar mensen ontslagen worden is duidelijk.” Hoeveel arbeidsplaatsen worden bedreigd, is niet bekend, omdat Sphinx Gustavsberg nog aan het begin van het reorganisatieproces staat.

De onderneming wil niet alleen de capaciteit in met name Duitsland terugdraaien, ze wil ook de doelmatigheid verbeteren. Dat moet gebeuren door de lokale sanitair-fabrieken voortaan centraal te leiden. Sphinx Gustavsberg kent thans zes van deze vestigingen in Europa, waarvan één in Nederland (Maastricht). Ook wil de onderneming sanitair in grotere series vervaardigen.

Door de tegenvallende sanitairverkoop zal de winst “duidelijk” achterblijven bij die van vorig boekjaar. Sphinx Gustavsberg moet bovendien een voorziening treffen voor de herstructurering. Hoe groot deze voorziening is, is nog onbekend, maar het bedrag zal volgens Van Vliet “vrij omvangrijk” zijn. Sphinx Gustavsberg brengt deze post ten laste van het resultaat. Daardoor komt de onderneming in het lopende boekjaar 1995/96 op verlies uit.

Sphinx Gustavsberg boekte in het vorige boekjaar een nettowinst van 30,1 miljoen gulden.

Sphinx nam in 1994 de Zweedse branchegenoot Gustavsberg over, waarmee de omzet bijna verdubbelde tot 800 miljoen gulden.