Rai verliest slag om voetbalrechten

ROME, 1 MAART. Het Italiaanse voetbal op radio en tv is in één klap twee keer zo duur geworden. De bond heeft gisteren besloten de uitzendrechten te verkopen voor ongeveer 420 miljoen gulden per jaar. De publieke omroep Rai raakt de uitzendrechten kwijt.

Onder het driejarig contract dat in juni afloopt, kreeg de bond ongeveer tweehonderd miljoen gulden per jaar. De clubs maakten duidelijk dat bij de onderhandelingen over een nieuw contract voor drie jaar de discussie tussen publieke of commerciële omroep hen niet interesseerde. De uitzendrechten zouden gaan naar de hoogste bieder. Belangstellenden moesten een gesloten envelop met hun bod opsturen.

Toen deze gisteren werden opengemaakt, bleek de winnaar Vittorio Cecchi Gori te zijn. Hij is filmproducent, voorzitter van de voetbalclub Fiorentina (tweede in de Serie A), senator voor de Italiaanse volkspartij, en eigenaar van de zenders Telemontecarlo, Videomusic en Canale 10, dat alleen in zijn woonplaats Florence uitzendt.

Cecchi Gori bood per jaar 213,5 miljard lire, ongeveer 215 miljoen gulden, voor de rechten op directe radioverslagen en samenvattingen op tv van competitiewedstrijden, plus de bekerwedstrijden. Dat was per jaar twintig miljard lire meer dan de Rai had geboden, en 43 miljard lire meer dan de commerciële zenders van mediamagnaat Silvio Berlusconi wilden uitgeven.

“Dit is een erg belangrijke dag voor het Italiaanse voetbal. De nieuwe inkomsten verzachten de wonden op de balansen van de clubs die zijn veroorzaakt doordat de grenzen voor buitenlanders zijn neergehaald,” zei Adriano Galliani, de manager van AC Milan.

De Rai lijdt een gevoelige nederlaag. De staatsomroep was al eerder de uitzendrechten voor de Giro d'Italia kwijtgeraakt aan Berlusconi, en heeft dat gecompenseerd door voor veel geld de Formule I te kopen. Cecchi Gori suggereerde dat hij de radiorechten zou kunnen doorverkopen aan de Rai. Zijn media-imperium bevat nauwelijks radiozenders.

Bovenop de 215 miljoen gulden van Cecchi Gori krijgt de bond ieder jaar ongeveer 205 miljoen gulden voor de uitzendingen van voetbalwedstrijden op Telepiù, de zender voor abonnee-tv. Het wordt volgend jaar mogelijk om je te abonneren op rechtstreekse wedstrijden van één bepaalde club.

Cecchi Gori hoopt zich met het voetbal een vaste plaats te verwerven in het Italiaanse medialandschap. Maar de Rai sluit niet uit dat ze de beslissing van de voetbalbond zal aanvechten bij de rechter. De zenders van Cecchi Gori niet overal in Italië goed te ontvangen.

    • Marc Leijendekker